Věděly to domorodé kultury, které žily v úzkém sepětí s přírodou, a ví to dnes i věda. Měsíc a jeho fáze ovlivňují menstruační cyklus. Sám měsíc má období, kdy je temný (novoluní), a pak se nám opět začíná zjevovat až do zářivého úplňku. Stejně tak i ženy procházejí obdobím temnoty, kdy se zdá, že životní síla jako by z vás na chvíli vyprchala (premenstruační a menstruační fáze). Nemusíte mít obavy, že jste nemocné. V aktivních fázích cyklu (folikulární a luteální) se vám síly opět vrátí. Pokud si dopřejete odpočinek ve chvíli, kdy si to vaše tělo žádá, o to více budete mít sil v aktivních fázích cyklu.

Jak ovlivňuje měsíc ženský cyklus

Průměrně by menstruační cyklus měl trvat 29,5 dne, což odpovídá měsíčnímu cyklu. Menstruace by měla být spojená s novoluním, nikoli s úplňkem. „Novoluní vyzývá k útlumu, žena by proto měla v prvních dvou dnech menstruace zpomalit, a to primárně proto, že v průběhu menstruace se snižuje pitta a zvyšuje váta. Období, kdy žena menstruuje, je váta,“ říká Zuzana Klingrová. Pokud menstruujete okolo úplňku a ovulujete v období novu, celý cyklus jde proti přirozenosti a pravděpodobně budete mít zesílené stavy PMS, horší průběh menstruace, horší spaní.

Sledovat, v jakých fázích je luna, vám může pomoci naladit se na váš menstruační cyklus. Pozorujte proto, jak vám v jednotlivých fázích je, pište si deník, zaznamenávejte si svoje každoměsíční projevy i to, co vám dělá dobře. Jógová praxe rovněž pomáhá spojit se s tělem a naslouchat jeho potřebám. „První den menstruace mám vypozorováno, že mi dělá dobře sladké – tak si dám teplý ovocný kompot. Nedám si sušené ovoce, protože to zvyšuje vátu,“ uzavírá Zuzka.

Nepravidelná menstruace

Ženy se někdy domnívají, že nepravidelná menstruace je každá, která se neobjeví po 28 dnech. Za pravidelnou menstruaci lze považovat takovou, která se objeví v rozmezí zhruba 24 až 35 dní. Menstruaci ovlivňuje vaše predominantní dóša (přečtěte si text zde https://www.kondice.cz/osobni-rust/menstruace-podle-ajurvedy-20220115.html). Zatímco vátám přichází menstruace po 26 dnech, kaphy mají cyklus delší – až po 30 dnech, pittám se spouští krev kolem 27. dne.

Podle západní medicíny má na pravidelnost menstruace vliv složitá interakce mezi mozkem (hypotalamem, hypofýzou a spánkovými laloky), vaječníky a dělohou. Menstruační cyklus dále mohou ovlivnit změny ročních období, světelné poměry, výživa, cestování (zvláště dlouhé lety letadlem) i stres doma či v zaměstnání.

Propojení menstruačního cyklu s měsícem

Folikulární fáze: období od konce menstruace do ovulace, kdy vajíčko roste, odpovídá ájurvédské dóše kapha. Uvolňuje se estrogen a progesteron, který tvoří tkáně sliznice, kam se zahnízdí vajíčko. Z lunárního pohledu toto období odpovídá 1. fázi měsíce, kdy měsíc dorůstá.

Luteální fáze: období od ovulace do začátku menstruace řídí ájurvédská dóša pitta. Z lunárního pohledu ovulace odpovídá dnům kolem úplňku, kdy je měsíc na obloze nejjasnější. Při ovulaci je duševní a emocionální kreativita na vrcholu stejně jako záře měsíce. V týdnech následujících po ovulaci, pokud není vajíčko oplozeno, dochází k přípravě na krvácení. S tím, jak měsíc ubývá, přichází čas nasměrovat pozornost do nitra a ubrat na aktivitě ve vnějším světě. Je to čas hodnocení a reflexe, kdy se ohlížíme na to, co jsme vytvořily, a na negativní či obtížné aspekty svých životů, které bychom potřebovaly změnit. Právě zvýšená pitta v nás může způsobovat premenstruační potíže, jako jsou podrážděnost, agresivita, rozmrzelost, emoční nestabilita a jiné. Zbavit se premenstruačních obtíží nám může pomoci právě vědomá práce s nitrem a s emocemi, které se v tomto období projevují.

Menstruace: celé období menstruačního krvácení ovládá ájurvédská dóša váta. Z pohledu lunárního menstruaci odpovídá fáze, kdy je měsíc nejtemnější (nov). Ideální doba na zklidnění, věnovat se sobě sama. Menstruace sama o sobě je očistným procesem, kdy je třeba nechat odejít vše, co nám již neslouží.