Mnohé výzkumy potvrzují výhody meditace. Dochází díky ní k uvědomění si sebe sama, přináší vnitřní klid, protože umožňuje podívat se na své myšlenky a emoce z odstupu. Pomáhá nám vytvářet návyky pozitivního myšlení a zlepšuje koncentraci. Také snižuje symptomy dlouhodobého stresu a chronických nemocí. Funguje tak jako prevence kardiovaskulárních chorob a zlepšuje imunitní systém. A potřebný klid vám dá i v práci. Nemusíte být Buddha, abyste mohli s meditací kdykoliv začít.

Technika č. 1

Nastolte vnitřní klid

Důvody meditace jsou různé a mohou se samozřejmě měnit, nejčastěji ale potřebujeme zkoumat své vědomí. Pokud je to váš případ, zkuste metodu ‚svědek‘: pouze pozorujte tok svých myšlenek, svých pocitů a stav svého těla. Udržujte si odstup, nesnažte se nic řešit.

Pokud se potřebujete koncentrovat, nechte všechny své myšlenky rozběhnout ke konkrétnímu objektu nebo představě. Zůstanete tak přítomní teď a tady.

Potřebujete-li obojí, začněte nejprve zkoncentrováním se na potřebný problém a následně vnímejte své pocity a ostatní vjemy.

Technika č. 2

Náročné ráno? Odpolední schůzka v dohledu? Potřebujete se zregenerovat?

Odsuňte se trochu od pracovního stolu.

Ruce nechte volně viset (to vám pomůže uvolnit i krk). Pětkrát se nadechněte a vydechněte otevřenými ústy.

Zacpěte si levou nosní dírku a udělejte pět nádechů a výdechů pouze pravou nosní dírkou.

Na závěr udělejte pět hlubokých nádechů a výdechů. Představte si v okolí svého solaru světlo, které září.

Ta energie, to jste vy!

Technika č. 3

Zůstaňte spojení se svými pocity

Zastavte se v přítomném okamžiku. Uvědomte si, co se děje s vaším tělem, co v něm kde vnímáte. Zaměřte se pak na svou náladu. Rozpoznáte všechny své emoce? Jaké myšlenky vám táhnou hlavou? Zůstaňte propojení se všemi informacemi, které získáte z pozorování svého těla v tento daný okamžik. Následně můžete ve své práci pokračovat vyrovnaněji. Tato forma meditace je obzvláště vhodná před důležitou schůzkou nebo třeba prezentací. Zavřete na minutu oči a zkoncentrujte se pomocí dechu.

Technika č. 4

Meditujte v každé vhodné chvíli

Všímejte si každé vhodné situace, kterou lze vy­užít k meditaci, respektive použití všímavosti. Čekáte na autobus? Uvědomte si svoje nohy dotýkající se země, pozorujte svůj dech.

To samé můžete udělat, když čekáte u kopírky! Když chodíte, vnímejte svoje nohy, svoje ruce, které se kývou v rytmu, celé tělo, které vykonává pohyb. Při sprše si zase užívejte pocit dopadající vody na pokožku a tak dál. Každý den máme tisíc a jednu příležitost k meditaci!

Technika č. 5

SOS proti stresu

Posaďte se zpříma na židli, ruce na kolenou, nohy položené na rovné podlaze (sundejte si podpatky!). Zavřete oči. Soustřeďte se na břišní dýchání na tři nádechy a výdechy. Hledejte, jestli je ve vašem těle napětí, negativní emoce nebo myšlenky, stres či únava. Pokud tomu tak je, představte si, jak se jich zbavujete dlouhým výdechem, jak je vypouštíte spolu se vzduchem, který vydechujete.Zopakujte to třikrát, abyste se zbavila veškerého stresu.

Abyste se dobila, představte si klidné místo, měkké světlo, šumění moře a teplý písek… cokoli je vám příjemné. Vdechujte tu energii a s výdechem ji rozlévejte po celém těle. Také zopakujte třikrát. Nakonec se třikrát nadechněte do břicha a třikrát nosem.