Co to je být ve stresu? To jsme přece všichni – od matek na mateřské až po top manažery. Kapacita čelit stresu – každodenním výzvám, co moderní život přináší – je individuální. Jestliže jste zavaleni starostmi, mrzutí, úzkostní, nadskočíte, když zazvoní telefon, často se vám rozbuší srdce nebo vás polije studený pot, máte nepříjemný pocit tlaku v žaludeční krajině, mějte se na pozoru. Už nějakou dobu vás sužuje trvalý každodenní stres a řítíte se do pasti fyzického kolapsu nebo vyhoření.

Následky stresu

Stres vyvolá v těle řadu fyziologických změn, jež uvedou organismus do stavu, aby mohl čelit nebezpečí. Tato reakce „bojuj, nebo uteč“ je užitečná, pokud čelíme bezprostřednímu ohrožení. Když jsou zmobilizované síly použity buď k útěku, nebo k boji, organismus neutrpí žádnou újmu, a jakmile nebezpečí pomine, brzy se obnoví původní pořádek. Jenže to se v moderní době neděje – zkuste si seřvat šéfa nebo se poprat s protivným klientem. Organismus dlouhodobě vystavený stresu plýtvá zásobami energie – až do jejich úplného vyčerpání, jestliže stres trvá – a je příčinou patologických změn nervového systému a orgánů. Má na svědomí například zrychlenou srdeční činnost, hypertenzi, artritidu, poruchy jater a ledvin, nadváhu (především ukládání orgánům nebezpečného útrobního tuku) a obezitu.

Co dokáže jóga

Klidné a pomalé styly jógy udělají dobře nejen všem chronicky vystresovaným a traumatizovaným jedincům, ale i těm, kdo jsou celý den na nohou, v častém kontaktu s lidmi – kadeřnice, maskérky, prodavačky, kurýři… Pokud většinu dne pobíháte, postáváte, ženete se, abyste byli někde na čas, potřebujete várku každodenního stresu pravidelně kompenzovat dlouhým hlubokým uvolněním.

Vyzkoušejte 20minutovou sestavu pro uvolnění se Zuzkou Klingrovou zde.

Zacvičte si novoroční jin jógu s Veronikou Carmanovou zde.

Pro obzvlášť vystresované doporučujeme každodenní praxi jóga nidry, jógového spánku. Praktikujte podle nahrávky Zuzky Klingrové zde kdykoli v průběhu náročného dne.

Který styl je ten pravý

restorativní jóga, jin jóga, pomalá hatha jóga

Tip navíc

Umět se zastavit, uvolnit a naslouchat sami sobě, to chce trochu cviku. Dost možná vám to hned nepůjde. Buďte na sebe laskaví a zklidnění si dávkujte po částech. Pokud vás to k pomalým stylům jógy zatím nepouští, klidně si dejte jakoukoli jinou lekci jógy, jen protáhněte závěrečnou šavásanu. Jste-li zvyklí na 5 minut, prodlužte na 10. Až vydržíte 10, dopřejte si 20 minut a klidně si i zdřímněte, máte-li tu možnost.