Páteř obsahuje sto kloubních spojení a každé z nich může bolet. Naše těla jsou však jedním celkem a záda nás mohou bolet jak od plochých chodidel, tak kvůli ochablému břišnímu svalstvu nebo třeba i kvůli špatně zasazené čelisti. Naše svaly se automaticky zpevní a v místě bolesti či problémů zatuhnou. Jakmile znehybní některý z obratlů, zareaguje na to celá páteř i zbytek těla. Reakce se řetězí. Tělo kompenzuje přetížení v jednom místě, čímž dochází k jeho nesprávnému zatížení, a to se dříve či později projeví novou bolestí v jiném bodě. Postupně vás tak mohou začít bolet i kolena, chodidla, hlava, otékat nohy… Bolesti v zádech se časem mohou promítnout do celého těla.

Jak cvičit, když mě bolí záda

Než se vrhnete sami doma do cvičení, vezměte v potaz intenzitu bolestí. Při akutní nebo dlouhodobé silné bolesti nejprve vyhledejte lékaře, který vyloučí závažnější zdravotní problém. Také pokud vám již bolesti komplikují každodenní život, do cvičení sami bez konzultace s odborníkem se nepouštějte. Nejdříve navštivte jógového terapeuta nebo fyzioterapeuta, který má zkušenosti s jógou. Ten vám sestaví cvičební plán na míru, který je třeba po 6–8 týdnech obměnit. Při domácím cvičení se rozhodně vyhněte velkým záklonům. Místo psa hlavou vzhůru vyzkoušejte nízkou kobru.

Úleva od bolesti se v takovém případě většinou dostaví hned po první lekci. Ásany svaly protáhnou a mysl se zklidní, čímž dojde k uvolnění i hlubokých svalových struktur a bolesti povolí. Dodržování každodenní praxe se odrazí mimo jiné i na snížené potřebě užívat léky proti bolesti. Nemůžete ale čekat, že pár hodin cvičení vás problémů zbaví jednou provždy. Léčba pohybem je běh na dlouhou trať.

Tip pro vás

Najděte si alespoň pětkrát týdně dvacet minut pro sebe, tento čas věnujte opravdu jen sami sobě – ani přítel, ani děti, ani tablet či telefon nejsou povoleny. V tomto čase můžete praktikovat jógu, dechová cvičení, meditovat, jít na procházku.

Lekce pro vás na kondice.cz

Zacvičte si iyengar jógu s Apolenou Tůmovou zaměřenou proti bolestem krční páteře a shrbeným ramenům ZDE.

Zacvičte si lekci iyengar jógy s Apolenou Tůmovou na uvolnění spodní části zad ZDE.

Vyzkoušejte lekci se Zuzkou Klingrovou na bolavá bedra ZDE.

Poslechněte si podcast s Tomášem Ďuránem o tom, jak postavení chodidel a jejich deformace v běžné obuvi může ovlivnit bolesti zad ZDE.

Zdroj: Jóga proti bolestem v zádech (DNM import-export, 2003)