Ájurvéda a společně s ní všechny ostatní východní alternativní medicíny s jarem doporučují restart a detox . „Převládá v nás element země a vody, což vyvolává pomalost a těžkopádnost. Na jaře je nutné rozhýbat olej, hlen a vodu v našem těle, být v pohybu spíše dynamičtější než statičtější,“ říká lektorka jógy a jógové terapie Zuzana Klingrová. Důležitá je jakákoli sportovní aktivita, pohyb totiž rozhýbe lymfu, vodu i krev v těle, zvýší přísun kyslíku a také vnitřní teplo, což napomáhá přirozené detoxikaci a přináší pocit lehkosti.

Pomozte očistě

„Nebojte se zařadit intenzivnější cvičení, silovější aktivity. Nejvhodnější doba na sport je mezi šestou a desátou hodinou ráno. Pokud preferujete odpolední či večerní hodinu, tak po šesté hodině,“ radí Zuzana Klingrová. Pořádně se zapotit a napomoci tak očistě můžete i pravidelnou návštěvou sauny. Vyhněte se však páře, tělu udělá dobře suché teplo, vlhké ho naopak může zatížit. Samozřejmě nezapomeňte na odlehčený jídelníček, můžete zařadit lehké půsty. To vše prospěje vašemu střevu. Když se očistí střeva, očistí se i mysl a zavane jarní lehkost a chuť něco dělat.

Ásany vhodné pro jaro

Obrácené a rotační pozice způsobují v těle podporu nové energie a vitality. S jarem se energie po zimním období restartuje, a tak pomocí například svíčky, lomené svíčky, obráceného luku či obráceného trojúhelníku v plné i poloviční variantě povzbudíte energii a její tok. Zařaďte obrácené pozice – stoje na hlavě, stoje na rukou, vránu, škorpiona. Pomůžete v tomto přirozeném období restartu dát impuls tělu i mysli k znovuprobuzení.

Otevírejte hrudník, abyste vytvořili prostor pro plíce, srdce i lymfatický kmen (který se nachází v oblasti podklíčků). Vhodné jsou pozice otevírající hrudník, jako pes s hlavou nahoru, holubí král, luk, ryba, pozice srpku.

Zařazujte silové pozice vestoje a dynamické pozice, které vás prohřívají – výdrže v prkně, prkno na straně, bojovník I, bojovník II. Nastává čas přidat více pozdravů slunce. Zkuste prodloužit výdrž v jednotlivých ásanách – ucítíte větší teplo a sílu svalů.

Zacvičte si s námi

Na našem videoportálu najdete spoustu lekcí vhodných na jaro.

Chcete-li více podpořit všechny přirozené procesy v těle, získat více energie a třeba i shodit kila přibraná přes zimu, pojďte s námi do našeho 21denního jarního detoxu.