Zastavte se, vezměte tužku do ruky a odpovězte si upřímně na tyto otázky:

1. Pracuji mimo pracovní dobu? zřídka, často, nikdy

2. Ruším schůzky s milovanými lidmi, abych udělal(a) více práce? zřídka, často, nikdy

3. Odkládám výlety, dokud není po uzávěrce? zřídka, často, nikdy

4. Beru si práci na víkend? zřídka, často, nikdy

5. Beru si práci na dovolenou? zřídka, často, nikdy

6. Mí nejbližší si stěžují, že stále pracuji? zřídka, často, nikdy

7. Snažím se dělat více věcí současně? zřídka, často, nikdy

8. Pracuji po večerech, kdy je rodina pohromadě? zřídka, často, nikdy

9. Přizpůsobuji se plánu ostatních a zaplňuji svůj volný čas jejich agendou? zřídka, často, nikdy

10. Chodím všude, dokonce i na večeři, s notebookem a pracovním seznamem? zřídka, často, nikdy

Tak co, jak jste dopadli? Pokud ve vašich odpovědích převažuje slovíčko „často“, je načase naordinovat si workoholickou odvykačku. Jako užitečné zbraně proti workoholismu úspěšně fungují: psát si deník (ideálně hned po probuzení), pomalejší styly jógy, jóga nidra nebo meditace. To vše představuje chvilku pro vás, čas, kdy se scházíte jen sami se sebou.

Tři účinné zbraně proti workoholismu:

1. Jóga

Dechová cvičení a meditace fungují jako skvělé antistresové techniky, jsou součástí každého stylu jógy. Zacvičte si naši desetidenní výzvu Jak se doma nezbláznit a dejte stresu a napětí alespoň na chvíli sbohem.

Zvláště účinná je jóga nidra. Jde o oblíbenou jógovou techniku zaměřenou na hlubokou relaxaci. Dokáže dobít baterky víc než šálek kávy nebo obyčejný spánek, navrací svěžest tělu i mysli. Přivádí vás do stavu mezi bděním a sněním, kdy tělo přechází do stavu maximálního klidu a zároveň je mysl plně při vědomí. Provádí se vleže na podložce, pokud je v místnosti chlad, přikryjte se dekou. V náročných obdobích nebo tehdy, pokud se chcete dostat z workoholismu, provádějte každý den. Audio nahrávku Zuzky Klingrové najdete zde.

2. Raníček – vaše chvilka pro sebereflexi

Chvilku pro sebe můžete mít 15 minut hned ráno po probuzení, kdy ještě ostatní členové domácnosti spí. Uvařte si šálek opravdu dobrého čaje a vezměte k ruce sešit. Psaní deníku je skvělý nástroj psychohygieny, tři stránky hned po ránu čistí myšlenky i emoce, do nového dne vám umožní vykročit lehčeji a s čistou hlavou. Nemusíte přitom být spisovatel, naopak, cílem ranních stránek není napsat slohové cvičení, ale zaznamenat proud myšlenek tak, jak se valí z hlavy na papír, bez cenzury. Jen chvíli naslouchat sami sobě. Nemáte co psát? Klidně pište stále dokola: „Ach bože, zase další ráno a já nemám CO psát…,“ dokud nepopíšete tři listy, uvidíte, co překvapivého se vynoří.

3. Terapie

Workoholismus, stejně jako ostatní závislosti, zastírá skutečnost, že se nechceme potkat se svými skutečnými emocemi, se svým traumatem. Raději proto volíme únik od emocí k práci. To sice funguje, ale na jak dlouho? Pokud jsme workoholici, hrozí syndrom vyhoření, vážná nemoc nebo přinejmenším ztráta soukromého života. Život nám proteče mezi prsty. Namístě je věnovat se trochu více tomu, co je pod povrchem. Dobrou cestou může být psychoterapie, body psychoterapie nebo jakákoli jiná technika práce s traumatem.