Jistě znáte obrat, že to mezi milenci „jiskří“. Určitě jste také zaznamenali, že zatímco někteří lidé vás přitahují svojí energií, jiní vás odpuzují. Za obojím je energie, která proudí naším tělem. Jogíni jí říkají prána.

Věděli jste ale, že naším nejsilnějším generátorem životní energie (prány) je druhá čakra spojená se sexualitou? Kromě toho, že zajišťuje přiměřené proudění energie do kořenové čakry a pak po páteři vzhůru k mozku, se také stará o průběžnou produkci pohlavních hormonů. Když tento generátor zeslábne, začne nám chybět vitalita a my se blížíme k nemoci a ke stáří.

Schopnost zdravě prožívat svoji sexualitu a radovat se ze spojení s druhým člověkem jsou tedy klíčové nejen pro samotnou radost z milostné rozkoše, ale i pro naše celkové fyzické a duševní zdraví.

Pomůže fyzicky i psychicky

Jóga nám v tomto může pomoci. „Nejprve nám dává to, co chceme – flexibilitu, pevnější tělo..., poté to, co potřebujeme. Otevírá naučené vzorce chování a ukazuje nezpracované věci, vypouští na povrch traumata...“. U žen jsou často na úrovni sexuální stránky – ať už to je špatný první sex, zneužívání nebo nevhodná narážka se sexuálním podtextem v raném věku... „I když jsme je na mentální úrovni zpracovaly, stejně v nás jsou uložené a hluboko v nás na emocionální úrovni páchají škody,“ vysvětluje Zuzka Klingrová. Strach, závislosti, stud, deprivace, obsesivně-kompulzivní chování – to vše podle ní souvisí se zraněnou druhou čakrou. Jóga nás učí dávná zranění zpracovat a uvolnit vnitřní bloky.

Léčením druhé čakry obnovujeme právo cítit. Také se vracíme k vášni a potěšení a k našemu smyslovému napojení na vnitřní i vnější realitu. Pravidelná praxe jógy pomáhá znovu oživit citlivost lidských smyslů, vnímavost a radost z každodenního prožívání života. I to je důvodem, proč se lidé na podložky vracejí.

O vlivu jógy na sex píšeme také v časopisu Kondice, který vychází 25.2.2020