Agní – ájurvédské označení pro schopnost trávení – je nezbytnou podmínkou pro výstavbu tkání z živin. Z nestrávené potravy se tělo nejen nevyživí, ale zbytky jídla ho zatíží a oslabí jeho imunitu. Trávicí oheň agní tak určuje nejen míru naší energie, vyzařování a síly, ale i zdraví a délku života. Dobře fungující agní se ohlásí dvakrát až třikrát denně zdravým hladem a pravidelným trávením. Když nedržíme správně půst nebo detoxikační kúru, má agní tendenci se utlumit.

To znamená, že místo toho, abychom tělo očistili, narušíme rovnováhu trávicího systému a zchladíme ho. V důsledku toho pak začneme zadržovat vodu a zatížíme ledviny a slezinu, tedy orgány, které hrají důležitou roli při přeměně energie z jídla. Trávicí oheň agní má totiž rád teplou stravu třikrát denně.

Výživa pro slezinu

Na podzim je ideální čas začít zase tepelně upravovat stravu. „Tělo má tendenci chladnout a je třeba ho jídlem zahřát, uklidnit a uzemnit. K tomu nám pomáhá sladká chuť. Kromě ní si můžeme dopřát i více té slané nebo kyselé. Z koření pomůže kardamom,“ radí odbornice na ájurvédskou dietetiku Magdalena Vargová. Po létě, kdy vše překypovalo energií, se energie pozvolna zklidňuje a stahuje dolů. I my bychom měli zpomalit a zklidnit se. Na emoční rovině vzpomínáme na léto, jsme trochu nostalgičtí a možná i úzkostliví. Tyto emoce mají původ v žaludku a slezině. „Slezinu vyživíme vším, co má sladkou chuť – vařené obiloviny a kořenová zelenina, dýně, mrkev, batáty, podušené zelí a ovoce…“ vyjmenovává Vargová. Na odlehčení a zároveň posílení trávení pak doporučuje zařadit kičadi, což je tradiční ájurvédské postní jídlo, přiipravené ze stejného poměru mungo fazolek a celozrnné basmati rýže a ochucené vyváženou kombinací koření. Kičadi vám dodá potřebné množství energie a nezatíží. Na podzim se skvěle hodí i kvašená zelenina (kysané zelí, kimči), která nejen výborně povzbudí vaše trávení, ale zároven zlepší i imunitu.

Jak na to?

Recepty nejsou nijak komplikované, je na ně potřeba jen pár ingrediencí a hojnost koření, které jídlům dodá tu správnou chuť i léčebné účinky. Pro správnou přípravu je ale potřeba osvojit si několik návyků. Večer před spaním nezapomeňte namočit luštěniny a celá zrna na následující den. Vybírejte čerstvé ingredience té nejlepší dostupné kvality – zeleninu a ovoce od lokálních zemědělců, kvalitní tuky jako ghí či nerafinované rostlinné oleje. Extra panenský olivový používejte na závěr k dochucení.