Na téma jógy již vyšlo nespočet svazků knih a článků. Stále je však co psát. Jóga totiž není o exaktních informacích či vzdělání, jóga je o subjektivním prožitku, hluboké sebereflexi a velmi jedinečném přínosu pro každého z nás. Dokonce i na úrovni těla můžeme jednotlivé ásany prožívat každý jinak…

Rozpohybování kloubů a páteře

Aktivně se věnuji józe přes dvacet let. Na počátku mě nadchl především její fyzický aspekt, tedy práce s tělem. Jóga dokáže díky svým promyšleným cvičebním postupům velmi jemně uvolnit klouby – od těch nejmenších až po ty větší a zatuhlejší. Díky jemnému uvolňování kloubů dochází k odbourávání kyseliny močové, která coby vedlejší metabolit trávení živočišných produktů způsobuje kloubní zatuhlost, až onemocnění dna.

Jógová cvičení šetrně pracují s celou páteří, kterou pod vedením dobrého lektora dokážete fyziologicky a vhodně protáhnout a uvolnit.

Posílení, protažení a uvolnění svalstva

Jógová cvičení, vedle uvolňování a protahování, také posilují svaly. Nejen ty viditelné, ale především ty náležící hlubokému stabilizačnímu systému páteře, včetně pánevního dna. Tělo se tedy zpevňuje zevnitř, posiluje svou stabilitu, rovnováhu a sílu středu. Vědomým jógovým cvičením naše tělo dostane přesně to, co si žádá. Tedy posílení, protažení a uvolnění.

Podpora trávení a celkové detoxikace

Jóga nabízí mnoho očistných technik, tzv. šatkarmas. Ovšem stačí pouhé cvičení pozdravu slunci či jiných ásan a okamžitě vnímáme lepší trávení i vylučování, a tedy celkovou detoxikaci těla.

Uvolnění energetických blokád a rozproudění energie

Pokud nahlédneme pod pokličku kompletního „eintopfu“ pozitivních účinků jógových cvičení, zjistíme, že právě v kloubech a páteři vznikají energetické blokády. Právě tyto blokády či energetické uzly zamezují proudění energie – prány – v našem fyzickém těle. To je důvod, proč se často cítíme unaveni a bez energie. Po krátké jógové rozcvičce můžeme sledovat velmi výrazný rozdíl. Tělo se přirozeně vrací do své vnitřní rovnováhy – homeostázy – a obnovuje vitalitu na všech úrovních, ve všech orgánech.

Odbourávání stresu a podpora imunity

Fyzickým cvičením, ideálně formou vědomého pohybu, za který praxi jógy považuji, podporujeme odbourávání nahromaděných stresových hormonů, jako adrenalin, noradrenalin a kortizol. Ty přímo blokují některé funkce organismu, jako je trávení, plodnost a imunita. Pravidelnou jógovou praxí tedy velmi výrazně podporujeme své celostní zdraví.

Navýšení kapacity dechu

K fyzické jógové praxi patří i vědomé dýchání, různé dechové praktiky, které působí na mnohých úrovních naší bytosti. Prvotní přínos, nejlépe postřehnutelný, je především fyzický. Vědomým dechem, tzv. pránajámou, navyšujeme kapacitu dýchacího ústrojí, harmonizujeme dechovou nedostatečnost a můžeme si dokonce napravit astma. Na té hlubší úrovni se však při pránajámě jemně a vědomě pracuje s energiemi, které můžeme směřovat žádoucím způsobem a podpořit tak nejen zdraví těla, ale také svou mysl, myšlenkové vzorce, emoční prožitek a rovněž schopnost vidět, vědět a pochopit souvislosti života.

Zdraví svého těla máme do značné míry ve svých rukou

Popsala jsem krátce a ve stručnosti především fyzický aspekt cvičení jógy. Mnozí si s ním vystačí ve své cvičební praxi velmi dlouho, možná celý život. Není to špatně, neboť dát si tělo dohromady a uzdravit ho zevnitř je tím prvotním úkolem a zodpovědností každého z nás vůči sobě sama.

Jaká jsou omezení pro cvičení jógy

Jógu mohou cvičit i lidé s různým omezením (v případě onemocnění, po úrazech i operacích, v těhotenství…). Vždy je však třeba svůj zdravotní stav řádně konzultovat s ošetřujícím lékařem a svěřit se do rukou dobrého a citlivého lektora, který vybere vhodný způsob cvičení.

Zodpovědností každého cvičence je všímavost, seberespekt a sebelaskavost

Jakkoli budete nadšeni pro svou jógovou praxi, propusťte veškerou soutěživost, tendence srovnávat se s okolím, snahu pokořovat rekordy… Naopak, buďte sami k sobě všímaví, vždy pamatujte na respekt k možnostem svého těla, princip sebelaskavosti a sebelásky. V józe platí, že méně je více.

Dopřávejte svému tělu to, co si žádá.

Příjemnou SADHANU, jógovou praxi, vám přeji!