Nabídka internetových obchodů je široká. Budete-li vybírat jen podle ceny nebo vzhledu, riskujete hořké zklamání. Při výběru té pravé jógamatky sledujte materiály, ze kterých jsou podložky vyrobeny. A vezměte v úvahu i to, jaký styl jógy na ní budete cvičit. Zatímco dynamické styly (asthanga, vinyása) vyžadují protiskluzový povrch, u klidovějších (kundalini, jin jóga nebo restorativní jóga) to, zda podložka klouže, řešit nemusíte, zato volte tlustší povrch, a to alespoň 4 mm.

Nejlevnější, ale…

Cenově nejvýhodnější jsou podložky z PVC (koupíte od 300 Kč), jsou také nejlehčí, a tím pádem i dobře přenositelné, ale tím výhody končí. PVC je toxické po dobu celé působnosti, to znamená, že všechny škodlivé látky dýcháme v průběhu cvičení.

O něco lepší variantou jsou podložky z eco PVC – už neobsahují toxické látky, ale mají otevřené póry, právě jimi do podložky prochází pot a všechny nečistoty. Na starších podložkách tak zůstávají černé fleky, které jde těžko vyprat i jinak odstranit. Po třech měsících je můžete vyhodit, nechcete-li se smířit s tím, že budete vdechovat vše, co se v minulosti do podložky vstřebalo.

Raději ekologické

Doporučujeme investovat do kvalitnějších podložek z přírodních materiálů. Nejenže jsou šetrné k životnímu prostředí, ale dobrou službu udělají i vám tím, že se z nich neuvolňují toxické látky. Nejlehčím ekologicky šetrným materiálem pro výrobu podložek je TPE. Podložky z TPE jsou měkké a příjemné na dotyk. Jejich nevýhodou je, že kloužou – nehodí se na dynamické styly jógy ani na hot či bikram jógu. Klouzavost TPE podložky eliminujete, když přes ni rozprostřete ručník. Zato podložky vyráběné z přírodního kaučuku (např. značka Jade, 2300 Kč) nekloužou, navíc jsou mechanicky odolnější než TPE. Nesou označení ECO/EKO a vyšší investici kompenzuje fakt, že podložka má dlouhou životnost. Jejich nevýhodou je, že jsou těžké a nějakou dobu smrdí po gumě, než vyčichnou. Ještě o něco luxusnější a na dotyk příjemnější je kombinace kaučuku s látkou. Vyrábějí je např. značky Floppy a Yoga Design Lab, cena se pohybuje od 1800 Kč. Nejenže nekloužou, ale mají navíc jemný semišový povrch, který je příjemný na dotyk. Jejich výhodou je i to, že se dají prát.

Trochu jiné podložky

Ne moc běžné jsou jutové podložky (prodává např. Yoga Shop, 1598 Kč) – jsou chlupaté a kromě domácího cvičení se hodí vzít je do parku nebo na pláž. Sice nekloužou, ale nehodí se na dynamické styly jógy. Vyrábí se v kombinaci s přírodní gumou, která zajišťuje přilnavost k podlaze. Lze je snadno prát v pračce.

Chcete-li vyzkoušet tradiční způsob praktikování jógy, pořiďte si kobereček na jógu ze 100% bavlny. Oceníte snadnou údržbu, ale počítejte s možnými otlačeninami. Pro cestovatele se vyrábějí speciální 1,5 mm tenké cestovní podložky (např. Manduka travel), které jsou lehké a skladné. Lze je srolovat do tenké ruličky nebo složit do čtverečku.

Naše doporučení při výběru

  • Nenechte se zmást barvami, vzory ani sezonními slevami.
  • E-shopy ne vždy uvádějí, z jakého materiálu je podložka vyrobena. Při nákupu online se nestyďte napsat do vybraného e-shopu a na podložku se pořádně vyptat.
  • Protiskluzová úprava se určitě vyplatí. Další možností je rozprostřít na podložku ručník.
  • Podložka by neměla být tenčí jak 4 mm. Je-li tloušťka menší, riskujete otlačeniny.

Zdroj: Yoga Shop