Dětská jóga očima lektorky

Pracuji s dětmi ve věku od dvou a půl do přibližně třinácti let. U těch nejmenších věnujeme největší pozornost tělu a jeho správnému rozvoji. Jednoduchá cvičení doplňujeme říkadly a básničkami, cvičíme polohy podle jógových karet. Velmi se osvědčily ustálené sestavy jako pozdrav slunci nebo pozdrav měsíci v dětském podání. Děti si díky rýmům lépe osvojují jednotlivé cviky. Dále v rámci hry procvičujeme jednoduché dechové techniky, podporujeme rozvoj klenby nožky a hravým způsobem zvědomujeme všímavou pozornost, učíme se „přát si“.

Doma anebo s lektorem? Především hravě a s radostí…

Misí tohoto článku (a jeho dalších dílů) je představit vám návod na efektivní, jednoduché a především zábavné domácí cvičení pro děti. Protože naše nejmenší musí aktivita na prvním místě bavit.

Domácí lekce nejen pro předškoláky

Zaměříme se na cvičení s předškoláky, tedy dětmi zhruba od tří do šesti let. Naučíme se tři základní pozice, tzv. ásany, které protáhnou tělo a uvolní páteř. V dalším díle článku dostanete také návod pro dechová cvičení a tip pro motivační a především zábavné cvičení na rozvoj nožní klenby a podporu všímavé pozornosti. Celkově nám tyto aktivity nezaberou více než dvacet minut času. Následující cvičení můžete využít i pro větší děti, když si je citlivě upravíte tak, abyste i ty starší dostatečně motivovali.

Králík, kočka a pes jsou základ

Mezi základní pozice, které s dětmi můžete cvičit doma, jsou pozice králíčka, kočky a psa. Zvládnou je děti klidně od jednoho a půl roku, pokud jim vše názorně předvedete. Střídání pozic králík, kočka, pes, kočka, králík atd. kopíruje fyziologický vývoj člověka od batolecího období. Jedná se o cvičení velmi přirozené, hravé a dětem pomáhá uvolnit páteř, přiměřeně posilovat střed těla, paže i nohy a tělo krásně protahují, především poloha psa. Děti se díky těmto pozicím učí správně koordinovat své tělo a vnímat rozdíl mezi aktivitou (pes), protažením (kočka) a uvolněním (králík).

Tip před cvičením

Pokud máte menší děti anebo cítíte, že je vhodné je motivovat obrázkem, vytvořte si cvičební karty: obrázek králíka, kočky a pejska. Pro dobrou motivaci dětí můžete společně obrázky vyhledat v časopise, s dětmi vystřihnout a podlepit lepenkou. Děti budou mít ke cvičebním kartám osobnější vztah. Během cvičení jim ukažte vždy jednu kartu odpovídající pozici. Fantazii se meze nekladou, můžete zvířátka pojmenovávat třeba v angličtině.

Na co si dát při vedení svých dětí u jednotlivých pozic pozor?

KRÁLÍK (šašankásana): Výchozí pozice – sed na patách, následně leh břichem na stehna a paže protáhnout dopředu na zem. Děti si přirozeně ve volném čase sedají na paty například při hře, tento sed jim tedy ukažte. Položte se hrudníkem na stehna a protáhněte ruce dopředu, položte se uvolněně na zem. Děti nijak do pozic neštelujte, je lepší, když odezírají a do pozice se postupně dostanou samy. Budou mít samy ze sebe větší radost.

KOČKA (mardžariásana): Vzpor na čtyřech a protažení páteře s dechem. Při zaujímáni této pozice si dejte pozor na to, abyste měli dlaně pod rameny a kolena pod kyčlemi. Chodidla jsou od sebe na šíři kyčlí. Střídejte nahrbenou kočičku s výdechem a prohnutou s nádechem. Dýchejte nahlas a nosem a děti navádějte k tomu, aby dýchaly jako vy. Postupně se naučí rozeznávat nádech od výdechu a přirozeně si protáhnou páteř. Tělem jim začne proudit energie a budou vitálnější.

PES (sumerásana, pro některé střecha): Výchozí pozice – sed na patách. Tato pozice je spíše silová, na druhou stranu také intenzivně protahující. Sedíte na patách, ruce na zemi jako v kočce a pomalu zvedáte pánev nahoru. Můžete mít zpočátku zvednuté paty a pokrčená kolena, která pomalu a pozvolna protahujete – a s nimi zároveň celou zadní stranu těla.

Pozice střídejte a propojte je do plynulé sestavy

Zmíněné pozice střídejte, předříkávejte názvy zvířátek a dětem ukazujte motivační kartičky. Sled pozic může být rychlejší či pomalý, záleží na energii dítěte.

S radostí do toho a půl je hotovo…

Udělejte si ze cvičení radostnou událost! Děti se na cvičení s vámi budou vždy těšit.