Jak podpořit správný dech

Těžko budeme s dětmi praktikovat pránajámu v pravém slova smyslu tak, jak se jí mohou věnovat dospělí. Na druhou stranu si můžeme být jistí, že dechové praktiky jsou pro děti velmi prospěšné, a pokud popustíme uzdu své fantazii, budou doslova nadšené.

Jak podporuje zdravý dech vitalitu dětí

Naším cílem je, aby se děti naučily vnímat rozdíl mezi nádechem a výdechem a dokázaly tak obojí využít ve svůj prospěch. Při správném dýchání totiž rozvíjíme kapacitu plic, podporujeme zdraví dýchacích cest, celkové okysličení těla a s tím spojenou vitalitu všech orgánů, včetně mozkových funkcí. Tím, že dýcháme vědomě, vytváříme prostor pro prevenci, či dokonce léčbu astmatu.

Podpořte děti v boji s virózami, naučte děti smrkat!

Víte, že většina dětí v mateřských školkách (někdy dokonce i školáků) neumí smrkat? A víte, že smrkání je v podstatě technika pocházející z původně jógových očistných technik? Stačí málo, intenzivně vydechnout nosem.

Jak procvičovat s dětmi plnohodnotný dech

Správný dech začíná plnohodnotným výdechem. Ten s malými dětmi nacvičujeme ústy, později můžeme přejít k nácviku dechu nosem.

Peříčkový fotbal – varianta hry s peříčky pro menší děti

Nabízí se hned několik možností. Předně si obstaráme nějaké peříčko, nejlépe celé balení barevných peříček (k dostání v papírnictví či výtvarných potřebách). Posadíme se s dětmi naproti sobě asi metr od sebe do pozice zajíčka. Jedno peříčko umístíme před sebe a začneme hrát foukanou (neboli peříčkový fotbal). Bez použití rukou se snažíme peříčko dofouknout k dítěti a to nám ho poté stejným způsobem vrací. Nadechujeme nosem a vydechujeme ústy. U větších dětí se snažíme peříčko dopravit na jeden dlouhý výdech.

Tanec plamene svíčky – varianta hry se svíčkou pro větší děti

Pokud dítě již ví, co je nádech a výdech, je vhodné zaměřit pozornost na dech nosem. Obstaráme si větší svíčku a zapálíme knot. Chvíli s dítětem sledujte mihotající se plamen, který se v bezvětří ustálí. Jakmile na něj však začnete vědomě a opatrně vydechovat, plamen se opět roztančí. Dýchat může dítě jak ústy, tak nosem. Záleží na našem záměru. Výhoda této hry spočívá v tom, že si dítě postupně osvojí práci s dechem a bude ho umět využít ve svůj prospěch – při sportu, potápění, plavání, smrkání. Naučí se s ním pracovat, pokud vydechne příliš rychle, plamen zhasne, když však vydechuje pomalu a pozvolna, plamen tancuje. Výhoda dlouhého výdechu spočívá také v celkovém zklidnění organismu, těla, mysli, emocí. Pozor si dejte na blízkost plamene a děvčátkům stáhněte vlasy do culíku.

8 důvodů, proč s dětmi cvičit správný dech

1. Navýšení kapacity plic

2. Vitalita dýchacích cest

3. Očista dýchacích cest – smrkání

4. Snížení zatížení astmatem

5. Celkové okysličení organismu a vitalita orgánů

6. Lepší soustředění a trpělivost

7. Mentální a emoční zklidnění

8. Lepší usínání

Denně deset minut hravého dechového cvičení přinese vašemu dítěti radost, zdraví, vitalitu a posílí také důvěru a lásku k vám. Díky společné hře.

Jógu můžete společně doma žít a současně si užívat společnou radost ze života.