Nejde o dietu v pravém smyslu slova, ale životní filozofii a výživový směr. Vyžaduje váš čas na studium a pochopení základních souvislostí, proto je lepší, když vás do základních principů stravování podle ájurvédy někdo zasvětí. Doporučujeme navštívit výživového odborníka na ájurvédu, absolvovat kurz ájurvédského vaření nebo si alespoň koupit kuchařku či knihu o ájurvédě.

Tento způsob stravování se hodí pro ty, kteří se nebojí experimentovat a učit se něčemu novému. Naopak nesedí vytíženým lidem nebo těm, kteří neradi vaří a jídlo považují spíše za nutnost než požitek.

Princip

K tomu, abyste získali optimální váhu a dostatek energie, potřebujete podle ájurvédy v první řadě uzdravit zažívání a rozhýbat metabolismus. Vaše schopnost dobře trávit to, co sníte, je totiž podle ájurvédy pro proces hubnutí naprosto klíčová. Přibírání na váze je jen příznakem toho, že vaše tělo tráví nečistě – nedokáže přeměnit potraviny na energii a získat z nich důležité živiny. V takovém organismu váznou i čisticí mechanismy. Toxické látky se ukládají do tukových tkání a kloubů a my tloustneme.


Pro metabolismus má ájurvéda svůj vlastní název – agni neboli trávicí oheň. Nízký agni stojí za hromaděním většiny toxinů a nedostatkem živin v těle. Souvisí s většinou alergií a nakonec může vést k selhání trávicího procesu a vzniku mnoha chorob, jako je obezita, artritida, diabetes, hypertenze, zvýšený cholesterol a respirační nemoci. Ájurvéda se na prvním místě stará o to, aby váš trávicí oheň přiměřeně hořel. A jak zjistit, jestli ten váš vesele plápolá, nebo naopak skomírá? Řekne vám to váš hlad.


„Nízký agni poznáme tak, že člověk nemá ten správný hlad. Buďto má chutě, nebo má hlad pořád, nebo má hlad naopak málokdy či v nepravidelný čas,“ popisuje ájurvédská lékařka Martina Zisková. Jestliže tedy máte neustále hlad nebo cítíte potřebu něco uždibovat mezi jídly, ukazuje to na nerovnováhu metabolismu. Zdravé zažívání má ten, komu hlad přichází v pravidelných intervalech. Bez ohledu na naši vrozenou konstituci bychom všichni měli cítit největší hlad v poledne, když je slunce nejvýše na obloze.


„Oběd by měl být největší jídlo dne a měl by být takový, aby po něm člověk cítil, že má energii. A ta by mu měla vydržet na celé odpoledne, tedy čtyři až šest hodin. Máte-li hlad mezi tím, znamená to, že oběd nebyl dostatečně sytý, zhltli jste jídlo ve spěchu či nepozorně, takže se nestrávilo,“ objasňuje Zisková.
Ájurvéda doporučuje jíst třikrát denně – tedy ráno, v poledne a večer. Západní móda pěti jídel denně podle ní přetěžuje trávení a nedovoluje tělu odpočinout si ani zažít skutečný pocit sytosti.

Jak na to

Uzdravte svoje zažívání. Začněte tím, že vynecháte všechny stimulanty – kávu, cigarety, energy drinky nebo alkohol. Každý takový nárůst vychyluje váš trávicí oheň z rovnováhy, což není žádoucí, zvlášť dochází-li k tomu denně. Kromě toho se naučte stravovat pravidelně dvakrát až třikrát denně ve stejnou hodinu. Nikdy nevynechávejte oběd. Snězte ho v klidu a s plnou pozorností mezi 12. a 14. hodinou.

Jíst podle ájurvédy rozhodně neznamená jíst exoticky. Snažte se stravovat pokud možno sezonně a lokálně.
Potraviny by měly být co nejméně průmyslově zpracované – čím blíže jsou surovému stavu, tím lépe. Naučte se vařit si sami. Pamatujte při tom na to, že jídlo má především chutnat. Jedině tak naplní svůj účel, tedy vyživit tělo a mysl.

Co mít doma

Koření je v ájurvédě nejdůležitější přísadou v kuchyni, protože zlepšuje stravitelnost potravin. Nemyslíme tím nezdravé kořenicí směsi z obchodů, ale čisté jednodruhové koření. Díky silné koncentraci esenciálních látek působí jako lék, kdy přímo upravuje – posiluje či tlumí – trávicí oheň agni a dokáže tak regulovat zažívání. Mezi základní ájurvédské koření patří římský kmín, koriandr a kari.

Nápoje

Množství tekutin je individuální – záleží na konstituci, zdravotním stavu i fyzické námaze. Připravte si doma ájurvédský K2F čaj k posílení agni. Pijte ho před jídlem, během něj, ale i v průběhu celého dne.
Jak na to? Smíchejte římský kmín, koriandr a fenykl v poměru 1 : 1 : 1. Na šálek vody (250 ml) použijte 1 lžičku této směsi, vařte 3–5 minut, sceďte a pijte teplé.