Jaká je váta?

Váta je nazývána královnou všech dóš. Je tvořena ze vzduchu a prostoru, je doprovázena změnou a změny jsou v životě spojovány spíše s negativními souvislostmi. A přesně tak je váta popisována. Je drsná, chladná a suchá. Představte si suchou, drsnou, až popraskanou kůži. Nelesklé, matné vlasy, dokonce i oči. K tomu přidejte studené ruce i nohy. Rychlý srdeční rytmus, nečekané změny nálad a roztržité myšlení. Když si představíte vše výše uvedené, uvidíte jasný obraz zimního období.

Fyzická charakteristika váty

Většinou se jedná o velmi štíhlou osobu, která přibírá na váze velmi zřídka. Můžete si u nich všimnout jisté fyzické disproporce – nezvykle malé nebo naopak velké dlaně, prsty nebo zuby, oči příliš blízko nebo daleko od sebe. Praskání v kloubech je pro váty velmi typické. Váta má na starosti veškeré pohyby v těle – trávení, dýchání, krevní oběh, svaly, nervové impulzy vysílané z mozku.

Nerovnováha váty

Jak poznáme, že je váta v našem těle v nerovnováze? Právě z důvodu vysílání impulzů z mozku poznáte nerovnováhu této dóši jistou psychickou roztěkaností. Můžete narazit na lehké deprese a úzkosti. Můžou se dostavit ranní třesy, záchvaty nebo křeče. Velmi častým příznakem je také nespavost, nervozita a neustálé napětí z neznámého důvodu. Pokud takovým příznakům není věnována dostatečná pozornost, musí pak zasáhnout západní medicína nasazením léků, které ale neřeší příčinu těchto symptomů. K psychickým problémům se můžou přidat také potíže s trávením – například žaludeční křeče nebo premenstruační bolesti.

Co vátě prospívá?

Pokud vám výše uvedené potíže nejsou cizí, vyrovnáním váty by měly postupně odeznít. Váta je studená, dělá jí tedy dobře horko. Udržujte své tělo v teple. Pijte dostatek teplých tekutin během dne, nejlépe bylinné čaje. Vyhýbejte se alkoholu a kofeinu. Zelené a černé čaje tedy raději vynechejte. Dopřejte si automasáž sezamovým olejem. Dotek léčí, ale naučit se dotýkat sami sebe s láskou, to je ten pravý lék pro naše tělo i duši. A v neposlední řadě si dopřejte dostatek odpočinku. Obecně se doporučuje alespoň půl hodinu před spaním vypnout všechny obrazovky, dopřát si chvilku meditace, četby nebo teplou sprchu. Vyčleňte si také dostatečnou dobu pro spánek. Při nařizování budíku vám sice telefon nahlásí, jak dlouho budete spát, ale budete opravdu celou tuto dobu spát? Nejspíš vám nějakou chvíli bude trvat, než usnete, možná se několikrát vzbudíte. Zkuste tedy prodlužovat dobu, kdy dáváte tělu příležitost ke spánku.

Určení samotných dóš dle ájurvédy je mnohem obsáhlejší. Pro jejich vyrovnání lze využít různé potraviny, především bylinné čaje. Už ale samotné následování těchto základních rad jistě přinese vašemu organismu rovnováhu, na které můžete začít stavět.