Sahasra znamená tisíc nebo nekonečný. Nazývá se také lotos s tisíci okvětními lístky, brahmarandra (brána k bohu) nebo centrum milionů paprsků, neboť vyzařuje světlo jako slunce. Žádné jiné světlo nedosahuje takové záře jako právě slunce. A podobně blednou i všechny energie a záření ostatních čaker před světlem sahasráry.

Sedmá čakra je spojena s velkým mozkem a žlázou epifýzou – šišinkou mozkovou. V sahasrára čakře se vyskytuje jedna významná síla – medhá šakti. Je to hormon, který ovlivňuje takové funkce mozku jako je paměť, koncentrace či vnímavost. Jógovými cviky je možné medhá šakti aktivovat a posilovat.

Sahasrára čakra nemá žádnou zvláštní barvu ani vlastnost. Je to čisté světlo, v němž je obsaženo veškeré spektrum barev. Stékají se zde energie všech nádí, jako když se řeky vlévají do oceánu.

Je sídlem Šivy, nejvyššího já. Probuzení sahasrára čakry znamená zjevení boží záře a dosažení nejvyššího vědomí, kdy mizí nevědomost, stejně jako bledne noc při východu slunce.

Rozvoj této čakry je cílem jógy – dosažení seberealizace a realizace boha. Kdo to dokáže, je osvobozen ode všech karem a získává mókšu, vymanění z koloběhu zrození a smrti. Nejvyššího vědomí (samádhi) dosahují jogíni při meditacích. V nejvyšším stupni samádhi, nirvikalpa samádhi, dosáhne mysl úplného klidu a nalézá své naplnění ve sjednocení poznání, poznávajícího i předmětu poznání.

V sahasrára čakře rozkvétá lotos s tisíci okvětními plátky, což symbolizuje úplné rozšíření vědomí. Božstvem je Šiva v podobě čistého, nejvyššího vědomí.

Prvkem je ádi tattva, nejvyšší duchovní tattva, a mantrou je opět prapůvodní zvuk óm rovněž jako u ádžňá čakry. Pro harmonizaci sedmé čakry nejlépe uděláte, když si každý den najdete alespoň pár minut (ideálně 20 minut až hodinu) pro sebe na zklidnění, relaxaci a meditaci.

Zdroj:

https://www.databazeknih.cz/knihy/velka-kniha-o-cakrach-uplny-navod-k-pouziti-vaseho-systemu-caker-194077