Mani znamená klenot a pur místo, město. Působí jako magnet, který k sobě z vesmíru přitahuje pránu. Když čistá prána může volně proudit, bez blokací a zábran, pracuje manipúra jako elektrárna, která nás neustále zásobuje touto životní energií. Čakra solar plexu představuje naše slunce, naše centrum síly, aktivity a zdroj rovnováhy. Tudy dokážeme přijímat sluneční energii, která kromě jiného vyživuje éterické vibrační pole a tím dodává vitalitu také tělu fyzickému a udržuje ho. Silná a aktivní manipúra upevňuje zdraví a pomáhá nám překonat všechny choroby. Sídlí v ní trávicí oheň, a proto řídí funkci trávicích orgánů.

Barvou manipúra čakry je žlutá, její zvířecí symbol představuje beran. Je přiřazena elementu ohně znamenajícího světlo, teplo, energii, aktivitu, v duchovní rovině také očištění. V těle se projevuje jako tělesná teplota. Smyslem je zrak a základním principem je utváření bytí.

Části těla, které k ní patří, jsou spodní část zad, dutina břišní, trávicí systém, žaludek, játra, slezina, žlučník, vegetativní nervový systém. Žlázou je slinivka břišní, která hraje rozhodující roli při zpracování a trávení potravy. Její mantrou je ram, tichým prozpěvováním této mantry můžeme harmonizovat toto centrum síly.

Vlastnostmi této čakry jsou bystrost, sebevědomí, blaženost, sebejistota, poznání, moudrost a pravé rozlišování. Blokace v tomto centru však mohou být příčinou vzniku mnoha zdravotních poruch (např. nemoci krevního oběhu, kolísání krevního tlaku, cukrovka).

Dalším symbolem manipúra čakry je obrácený trojúhelník. Naznačuje rozpínání energie, růst a vývoj. Lotos má deset okvětních plátků, kterým odpovídá deset prán, životních sil, jež řídí a vyživují všechny funkce našeho těla.

Probuzení této čakry s sebou nese osvobození od negativních energií, pročištění a posílení kvality životní síly. Božstvem manipúra čakry je Višnu a Lakšmí. Bůh Višnu představuje rozšířené lidské vědomí, které je zbaveno všech zvířecích rysů. Bohyně Lakšmí symbolizuje materiální
i duchovní blahobyt, jenž vzkvétá božským požehnáním.

Jógovou sekvenci zaměřenou na harmonizaci třetí čakry najdete ZDE.

Zdroj:

https://www.databazeknih.cz/knihy/velka-kniha-o-cakrach-uplny-navod-k-pouziti-vaseho-systemu-caker-194077