Bindu čakra se nalézá pod vlasovým vírem na temeni hlavy. Bindu překládáme jako bod, kapka. Její lotos má dvacet tři okvětních plátků. Symbolem této čakry je měsíc, nositel životní síly (prány). Mantrou je šivó ham (já jsem Šiva) a božstvem Pán Šiva se srpkem měsíce ve vlasech.

Bindu čakra je důležitým centrem zdraví, jelikož napomáhá tělesnému, psychickému i duchovnímu ozdravění. Podporuje sílu zraku, zklidňuje emoce, harmonizuje a pročišťuje. S její pomocí jsme schopni ovládat hlad a žízeň a zbavit se špatných stravovacích návyků. Koncentrace na tuto čakru pomáhá při depresích, nervozitě a při pocitech úzkosti a tísně u srdce.

V bindu čakře lze získat tělesné i duševní zdraví, vitalitu a mládí, a to proto, že se zde vytváří amrit, což je nektar nesmrtelnosti. Bohužel nektar z bindu čakry stéká rovnou do manipúra čakry, kde ho spálí oheň trávení dříve, než stačí projevit svou životodárnou moc. Proto rišiové v dávných dobách pátrali po způsobu, jak tento nektar zachytit a umožnit tělu, aby z něj mělo užitek. Podařilo se jim objevit způsob, jak amrit pomocí višuddhi čakry a jazyka upotřebit. Na jazyku se totiž vyskytují jemná energetická centra propojená vždy s určitou částí těla nebo s určitým orgánem. Pokud se podaří zadržet nektar ve višuddhi, zachytit ho jazykem a pomalu jej vstřebávat, podobně jako homeopatický lék, jeho blahodárný účinek se energetickými drahami z jazyka rozšíří do celého těla.

Jógovou technikou udždžájí pránájámy s khéčarí mudrou pak můžeme nektar rozvést dále do těla a ještě tak rozšířit jeho léčivý účinek.

Probuzením bindu čakry se na fyzické úrovni aktivuje epifýza, která vylučuje hormon působící na tělo i na mysl jako zřídlo mládí.

Naučte se základní dechové techniky pro zklidnění a relaxaci a podpořte regeneraci těla.

Zdroj:

https://www.databazeknih.cz/knihy/velka-kniha-o-cakrach-uplny-navod-k-pouziti-vaseho-systemu-caker-194077