Co to vlastně je

Čavanpraš svou konzistencí připomíná hustý džem. Má tmavohnědou až černou barvu. Jedná se o speciální kombinaci cukru, medu, triphaly, přepuštěného másla, sezamového oleje, ovoce, ájurvédských bylin a koření. Základem je ovoce amalaki – největší přírodní zdroj vitaminu C. Jedna lžička čavanpraše denně vám zajistí vysokou ochranu proti nachlazení. Ghí působí jako konzervant a díky obsaženému cukru má chladivé účinky. Dle základních principů ájurvédy obsahuje všechny chutě s lehkou kořeněnou ostrostí dlouhého pepře, který pozitivně naladí vaši mysl.

Jaké benefity přináší

Už víte, jak čavanpraš asi vypadá a jak může chutnat. Proč byste si ho ale měli dopřávat? Díky obsaženému koření má prohřívací efekt, takže dochází ke zlepšení prokrvení vnitřních orgánů a k podpoře jejich činnosti. Hlavním důvodem, proč se většinou konzumuje, je podpora imunity a zlepšení funkce metabolismu. Zlepšuje dýchací systém, vyhledávají ho tedy lidé trpící astmatem a dalšími chorobami dýchacího ústrojí. Blahodárně působí také na funkci mozku a nervový systém. Tím pádem zlepšuje paměť, pomáhá koncentraci a celkově harmonizuje celý nervový systém. Čavanpraš můžete užívat i jako tzv. antiaging produkt. Obsahuje totiž celou řádku silných antioxidantů, které napomáhají chránit pokožku před působením silných radikálů. Dokáže tedy zpomalit vznik vrásek.

Kdy a jak ho užívat

To, že čavanpraš prokrvuje orgány a má prohřívací efekt na náš organismus, nás tak trochu nabádá k tomu, abychom ho užívali především v období od podzimu do jara. Podává se čajová lžička ráno nalačno. Můžete ho sníst jen tak, samotný, nebo v kombinaci s mlékem, ideálně kokosovým. V letním období můžete konzumaci čavanpraše vynechat. Je vhodný v každém věku – můžete ho tedy podávat i dětem. Doporučuje se jako prevence před chřipkovým onemocněním. Je vhodný ale i v boji proti různým neduhům, doporučuje se užívat i v období po chemoterapii.

Síla čavanpraše se nedá ničím popřít. Jeho konzumaci si můžete zařadit do svých ranních rituálů a váš organismus bude plný vitaminů a síly poprat se s jakýmkoli onemocněním, které by na vás kvůli chladnému počasí mohlo někde číhat. Kouzlo a síla ájurvédy funguje už po staletí. Nechte se unášet harmonií této západní medicínou nezničené vědy, která chce tělo posílit pomocí přírodních látek, jaké jsou všude kolem nás. Myslete na ně a nebojte se jim důvěřovat.

Zdroje:
https://www.ajurv.eu/cavanpras-ajurvedska-marmelada
http://www.ajurveda.cz/clanky/cavanpras-tradicni-ajurvedsky-doplnek-stravy-pro-zdravi-a-vitalitu/