Poznejte ájurvédské koření

Římský kmín
Má výraznější aroma než ten český a působí proti nadýmání a plynatosti. Také zlepšuje trávení.
Koriandr
Pomáhá trávení, ničí škodlivé bakterie ve střevech a pročišťuje organismus, zvyšuje produkci žaludečních šťáv.
Černé hořčičné semínko
Je základním kořením v indické kuchyni. Používá se do všech slaných jídel, usnadňuje trávení.
Pippali
Také se mu říká dlouhý pepř. Silně posiluje trávicí oheň agní a dýchací soustavu. V receptech jej můžeme nahradit černým pepřem, ale nemá takový účinek. Pipali odstraňuje toxiny, používá se při onemocněních sleziny, zejména při jejím zvětšení a při bolestech břicha. Posiluje krvetvorbu, v kombinaci s medem pomáhá při kašli, dechových obtížích, horečce a chorobách srdce. Posiluje a vitalizuje organismus.
Pískavice řecké seno
Celkově posiluje a podporuje regeneraci organismu, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, mírní nadýmání a průjmy. Doporučujeme koupit mleté. Celé řecké seno se musí vařit alespoň 20 minut.
Hing/Asafoetida
Lidově se označuje čertovo lejno. Výrazně stimuluje agní a chuť k jídlu, podporuje detoxikaci těla, zlepšuje funkci lymfatického systému, působí protizánětlivě. Léčí suchý kašel a astma, pomáhá při nachlazení. Má projímavý účinek, snižuje plynatost a uvolňuje nahromaděnou zablokovanou stolici po dietních chybách. Napomáhá přizpůsobení organismu sezónním změnám. Výrazně snižuje Vátu. Asafoedita je velmi účinné koření, a tak je třeba užívat ho opatrně.
Kari
Směs koření, seženete v mnoha obměnách. Dobří kuchaři si ji míchají sami. Rozhodnete-li si ji připravit doma, doporučujeme smíchat kurkumu, koriandr, muškátový oříšek a pískavici řecké seno.
Černucha
Černý kmín má příjemnou, mírně ostrou chuť, něco mezi cibulí, mákem a pepřem. Zachutná všem, kdo mají rádi orientální chuťe. Má antibakteriální účinky, usnadňuje trávení a snižuje hladinu krevního cukru.