Ájurvéda je pět tisíc let stará. Může být užitečná i v dnešní době?

Ájurvéda je velmi intuitivní porozumění životu. Je to také učení o tom, jak pochopit svět. Každý ji může používat, jak chce, je vlastně určená pro širokou veřejnost. A je to také matka medicíny, neléčí konkrétní nemoci, ale věří v přirozené zdraví, štěstí, které patří k životu. Podívejte se na miminka: jsou zdravá a šťastná, září z nich život. Vliv výchovy, klimatu, sociálního prostředí je změní a o tuto stabilitu přijdou.

Ájurvéda je o tom, jak vrátit zpět onu výchozí rovnováhu, jak být zase šťastný a zdravý. Je to způsob každodenního života. Před 5000 lety si začali učenci tuhle znalost předávat od úst k ústům. A později to někdo sepsal. To přece musí fungovat.

Dá se tedy v našich zeměpisných šířkách a s prací na plný úvazek žít život v souladu s ájurvédou?

Mně se to z 95 procent daří a jsem šťastná. Projevuje se to například výživou nebo třeba vnitřním nastavením. Zda vidíme sklenici napůl prázdnou nebo napůl plnou. Někdo může být vděčný jen za to, že má sklenici.

Narodila jste se v Indii a ve 25 letech se přestěhovala do Rakouska, kde provozujete psychoterapeutickou poradnu. Měli vaši klienti zkušenost s ájurvédou?

Někteří ano, jiní ne. Ve své praxi užívám mnoho pravidel a hodnot z ájurvédy. Vidím, že to lidem pomáhá. V posledních letech je to jednodušší, protože se o tomto učení zvedá povědomí.

Vy jste v souladu s ájurvédou žila od narození?

Ano. Lidé kolem mě hovořili o bozích, ale já jsem vnímala spíš božské prvky – vzduch, zemi, vodu, slunce, oheň. Do Rakouska jsem se vdala v 25 letech. Po patnácti letech jsem se vrátila zpět do Indie, abych se v ájurvédě dál vzdělávala. Pět let jsem jezdila tam a zpět a ájurvédu studovala intenzivně. Teď se vracím do Indie každý rok dvakrát, abych se vzdělávala dál. Ájurvéda je totiž učení na celý život. Zatím jsem se naučila jen zlomek, nedá se to zvládnout za jeden život. Jde o to rozumět celému kosmu. Součástí je například i astrologie.

Kdy je s ájurvédou nejlepší začínat?

V dětství. Každý krok v životě lze vnímat přes ájurvédu. Když se pár potká, když se rozhodnou, že se vezmou, když žena otěhotní, když se dítě narodí… A všichni chtějí mít ty nejúžasnější děti a hezky se o ně starat. Ájurvéda začíná ještě před narozením dítěte. Už o těhotnou ženu se svět stará jinak. O kojící ženu i malé dítě také.

Ale na druhou stranu: asi není nikdy pozdě…

Rozhodně není. Dalo by se to přirovnat k zahradě. Kolik semínek zasejete a jak dobře se o ně budete starat, tak dobře budou rostlinky růst. A to samé platí o ájurvédě: kolik do sebe investujete, tolik se toho promítne do vašeho života.

Je mi 46 let. Jak mám s ájurvédou začít?

V každodenním životě dominují tři věci: jíte, pracujete a děláte různé další věci. A pak je důležitý postoj, se kterým tděláte. Záleží na tom, jak člověk vyživuje své tělo, jak jídlo vyvažuje, v jakou dobu jí. Ájurvéda zná tři typy energie, dóši, podle kterých lze rozdělit i lidi. Každé dóše přinese radost jiný typ práce. Je také důležité starat se o svou kůži, nos, orgány… Zásadní je i místo, kde žijete. Žít v Evropě je jiné než žít v Indii, na vesnici je to jiné než v centru velkoměsta. A další věc je, jak vedete svůj život. Jak si vážíte sami sebe. Roli hraje také atmosféra kolem vás, voda, vzduch, rostliny, příroda, lidé kolem. Tohle všechno se proplétá, spolupracuje spolu. Vezměte si v životě, co potřebujete. Ale to, co nepotřebujete, vraťte, věnujte dál. Když je braní a dávání vybalancované, život je v rovnováze.

Není období pandemie covidu dobrou chvílí, kdy začít s ájurvédou? Znám spoustu lidí, kteří šli hodně do sebe…

Máte pravdu. Byla jsem velmi smutná, že lékaři, vědci ani politici nikdy nehovořili o prevenci, o posilování imunity. Ájurvéda totiž může být velkou inspirací. Dělala jsem hodně konzultací, napsala mnoho článků o tom, jak se ochránit. Covid je součást života, a měli bychom se proto věnovat prevenci.

Jaké je vaše doporučení, jak se covidu ubránit –třeba v případné další vlně?

Nesmíte se bát, věřte, že jste chránění. Získejte psychickou sílu – například prostřednictvím meditace, spojení s přírodou (je to všelék, dokáže dodat spoustu energie) či dechových cvičení. Posilněte své brány do těla, tedy ústa, nos a kůži. Například olej dokáže zázraky – můžete ho kloktat, roztírat po těle, po rukou. Nikdy jsem nepoužila dezinfekci, protože bych tím zničila své přátelské bakterie a otevřela tím brány svého těla.

Nejezte fast food, vařte si doma, nepřehánějte to s masem, ale hlídejte si dostatek karbohydrátů (rýže, kuskus, bulgur…), ty chrání a zároveň tělu dodávají potřebnou sílu… Důležité jsou také vitamin C, zinek, železo, aminokyseliny, magnezium, ale ne ty z lékárny, lze je získat i z přirozené stravy. Aminokyseliny z výhonků, vitamin C z citronu, papája a dýňová semínka jsou zase zásobárnou zinku a magnezia.

Když se podíváte kolem sebe, jaké jsou nejhorší zvyky dnešní doby?

Špatná kvalita potravin, fast food a přejídání se. Dalším faktorem je stres. Lidé nemají čas na sebe, snaží se ukázat světu, jak jsou dobří. Nevyvažují věci, které jsou uvnitř a vně, a z toho vzniká stres. Pak jsou tu alkohol, cigarety a káva. Ale pozor – i ty si můžete dopřát, jen s nimi musíte nakládat umírněně. Když si občas zapálíte cigaretu a užijete si ji, proč ne? Sklenička vína s přáteli je také v pořádku. Když si ale dáte tři nebo čtyři, už je to problém. To vám dobře neudělá. Chvilku se sice budete radovat, ale pak to skončí. Mít pro něco slabost, být na tom závislý není v pořádku.

Špatné je také svalovat zodpovědnost za své činy na druhé. Když je člověk nešťastný v manželství, může za to partner, který není dost dobrý. Není vám dobře, protože počasí za nic nestojí. Za neúspěch v práci může šéf. A když je vám špatně, vyléčí vás doktor nebo medicína. Všechno musí být rychle. Člověk se nezamyslí nad tím, co je špatně, co potřebuje jeho tělo a duše, a rovnou svalí vinu na druhé.

Zmiňovala jste, že lidé nemají čas sami na sebe. Kolik času bychom ideálně měli věnovat sami sobě?

Je to jen vaše rozhodnutí. Já se sama sobě věnuji 3,5 hodiny každý den. Dělám dechová cvičení, starám se o své tělo, nos, zuby, masíruji se… Během covidu to bylo i 5,5 hodiny. Půlhodina vám taky něco dá. Ale musíte si to naplánovat. Kde najít čas, vám ale neporadím.

Tři a půl hodiny? Sledujete třeba u masáží televizi? Povídáte si s manželem?

Nesleduji televizi, nečtu noviny, to je pro mě ztráta času. Když se masíruji, sedíme třeba s manželem naproti sobě, ale nekomunikujeme. Soustředíme se sami na sebe. Manžel se také hodně věnuje józe, je ale více pragmatický.

Ano, součástí ájurvédy je také jóga…

Jóga je pro každodenní život výborná věc, pomáhá udržet zdravé a flexibilní tělo. Není to jen cvičení, ale i způsob života, způsob bytí. Můžete díky ní prožívat každodenní život s větším klidem, efektivněji, zdravěji.

Kdo je Malini Häuselmaier:

Dvaašedesátiletá psychoterapeutka se v 25 letech vdala do Rakouska. Nedávno se přestěhovala do štýrského Bad Waltersdorfu, kde pracuje v hotelu Ayurveda Resort Mandira jako terapeutka a také coby konzultantka ve směřování hotelu (v oblasti výživy, lifestylu i lekcí). Spolu s majitelkou Christinou Mauracher píšou knihu o ájurvédě a jejím využití v každodenním životě. V plánu mají i další knihy.