1.

PROBLÉM:

Když se vám chce spát, nebraňte se tomu.

Je to jednoduché, a možná proto tomu nevěříme. S příchodem jara bychom skutečně měli víc spát. Únavu způsobují hormonální změny vyvolané měnícím se poměrem světla a tmy. Naše tělo si na to musí zvyknout a stojí ho to poměrně dost energie. Kolik spánku potřebujete, vám nikdo přesně nepoví, ale obecně se doporučuje sedm až osm hodin denně. Odborníci na zdravý spánek radí řídit se vlastními pocity – pokud jste svěží i po čtyřech hodinách, proč ne.

VYZKOUŠEJTE:

Naučte se chodit do postele v přibližně stejný čas každý den a stejně tak vstávejte. Lidskému tělu svědčí pravidelnost a lépe pracuje, když ví, co ho kdy čeká. Svou novou rutinu se snažte dodržovat i o víkendu. Přílišné vyspávání vás může rozhodit stejně jako nedostatek spánku – budete rozmrzelí a unavení.

2.

PROBLÉM:

Když nejste v kondici, vyražte ven.

Proč dnes zvládáme příchod jara hůře než naši předci? Trávíme venku příliš málo času a naše tělo se nestíhá přizpůsobit přirozeným přírodním procesům. Pokud je venku hezky, zůstaňte tam alespoň hodinu. Sluneční záření vám pomůže i s produkcí vitaminu D, který únavu zmírní. Za špatného počasí zkuste zavést dvacetiminutovou svižnou procházku. Provětráte si hlavu, nastartujete metabolismus a do krve se vám vyplaví hormon štěstí serotonin. Jestli na vás jarní únava letos dolehla opravdu silně, nepřehánějte to ani se sportem. Jděte na to zlehka a postupně si přidávejte.

Zdroj: Youtube

VYZKOUŠEJTE:

Pravidelný pohyb venku je prvním krokem k otužování. To posiluje imunitu a pomáhá nastartovat unavený metabolismus. Ven se oblékejte jen tak, aby vám nebyla zima. A zkuste studenou sprchu. „Stačí i střídavé koupele teplou a studenou vodou jen po kolena. Skvělá je i sauna," radí ORL lékař a propagátor otužování Ivan Hybášek.

PROBLÉM:

Když jste bez energie, odlehčete jídelníček.

V zimě inklinujeme k těžším a tučnějším jídlům. Na jaře bychom naopak měli svůj jídelníček odlehčit a přidat do něj více čerstvé zeleniny, ryb, mléčných výrobků, vajec a ideálně i jarních bylinek. Ti, kdo tyto potraviny nejedí, mohou sáhnout třeba po máku, obilných klíčcích, mořských řasách nebo populární kvašené zelenině. Cílem je dostat do těla více vitaminů D a B12 a také železa. A také nezatěžovat organismus trávením těžkých jídel. Doporučuje se i lehký půst ve stylu našich předků – tedy masopust. Rozhodně ale nezkoušejte drastické diety ‚do plavek‘.

VYZKOUŠEJTE:

Pohlídejte si pitný režim. Únava může být i známkou dehydratace. Pijte vodu a bylinkové čaje.

Vyhněte se kávě, černým čajům nebo limonádám. Valdemar Grešík, majitel výrobny bylinných produktů, doporučuje: „Na jarní únavu fungují čaje ze šípků, listů i plodů z černého rybízu, plodů rakytníku a aronie."

PROBLÉM:

Když nepřichází změna, poraďte se s lékařem.

Stravujete se celkem zdravě, naspíte toho dost a stejně máte problém vylézt ráno z postele? Možná to s běžnou jarní únavou nesouvisí. Nedostatkem energie se totiž může projevovat porucha štítné žlázy nebo nadledvinek. Velmi podobně o sobě dává vědět i deprese, ale i obyčejný nedostatek železa. Svou roli mohou sehrát i nejrůznější alergie.

VYZKOUŠEJTE:

Zajděte za svým praktikem a poproste ho o krevní testy. Pokud bude vše v pořádku, nechte si doporučit specialistu z oblasti duševního zdraví. Velmi rychle uleví antidepresiva, dlouhodobě vám pomůže terapie.

Zdroje: