Je to totiž právě pravidelná denní rutina, kterou ájurvédské učení považuje za zásadní pro naše zdraví, a platí to i pro děti. Možná ještě více než pro dospělé, protože jejich organismus se teprve vyvíjí – jsou to právě opakující se věci, které vytvářejí pocit bezpečí, přispívají k vývoji nervového systému a zároveň podporují rozvoj zdravých návyků.

Dbejte na dostatek spánku

Děti potřebují mnohem více spánku než dospělí, a přestože se jejich spánkové zvyky od narození do puberty několikrát dramaticky změní, je vždy důležité zajistit, aby ho měly dostatek.

Naopak není tak zásadní, v kolik jdou děti spát. Ale pokud je to jen trochu možné, dbejte na to, aby to bylo vždy plus minus ve stejnou dobu. U menších dětí respektujte potřebu denního spánku, i když vám to občas naruší plány.

Ať jim občas vyhládne

Děti by měly jíst pravidelně – zkuste se držet toho, aby měly snídani, oběd, večeři a mezitím dopoledne a odpoledne menší svačiny. Je to daleko lepší, než když dostávají v různě nahodilé denní doby průběžně menší porce jídel, sušenky a podobně. Protože pak jedí tak nějak pořád, a přitom vlastně nikdy pořádně. Je to zbytečná zátěž i pro jejich trávicí soustavu. Dětem přitom svědčí, stejně jako dospělým, když jim mezi jídly aspoň trochu vyhládne. Starším dětem už mnohdy stačí jen tři jídla denně, obejdou se bez svačin, ale vždycky by měly dostatečně pít.

Dejte jejich dnům rytmus

Není potřeba mít všechno do detailu naplánováno a držet se toho, v životě by měla mít místo i spontánnost. Ale dětem dělá dobře, když mají dny nebo týdny do určité míry pevnou strukturu, protože naprostá nepředvídatelnost je pro dětský nervový systém poměrně zatěžující.

Pokud nemají jejich dny žádný opakující se rytmus, je pro ně těžké zůstat ve spojení s jejich přirozenými cirkadiánními rytmy, o což by přitom jejich okolí mělo jít. Druhým extrémem jsou rodiny, kde děti mají dennodenně nabitý rozvrh, kdy po škole mají hned několik kroužků, po nichž jen padnou do postele. To je také špatně, děti občas potřebují nestrukturovaný čas, nebo dokonce nudu, která je přiměje k tomu, aby se naučily být samy se sebou nebo se nějak zabavit.

Ájurvéda pomáhá s přetížením

„Děti mi často říkají, že po škole hrají počítačové hry, což je jejich způsob, jak se vyrovnat se spoustou každodenních podnětů, kterým jsou v dnešní době stále více vystavovány. Bohužel si neuvědomují, že to dále vede k nadměrné stimulaci,“ říká Jasmin Blumenberg, dětská lékařka a specialistka na ájurvédu z německého Řezna.

Podle ní jsou počítačové hry, stejně jako všelijaká videa na mobilu, další formou podnětů, jimiž jsou děti doslova bombardovány a které, jelikož někdy hrají dlouho do noci, přispívají i ke zhoršení kvality spánku dětí a dospívajících. Lékařka tvrdí, že je dobré pomoci dětem najít správný rytmus a režim dne, v němž má své místo škola, pobyt venku, moderní elektronika, ale i odpočinek, dechová cvičení či dětská meditace. A inspirací se může stát právě ájurvéda a její učení.

Učte je milovat

Děti by měly vědět, že jsou milovány – a že je milujeme, i když někdy pociťujeme celou škálu emocí, včetně negativních. Měly by vědět, že rodiče dělají chyby, protože jinak to nejde, ale že základ jejich lásky k dětem je neotřesitelný.

Nebojte se dětem přiznat, že chybujete a pochybujete. Povzbuďte je, aby se i ony naučily přijímat svoje chyby a nedostatky, aby se nebály riskovat a zkoušet nové věci bez obav, že když neuspějí, bude to pro okolí zklamání.

Zdroj:
https://www.banyanbotanicals.com/info/ayurvedic-living/living-ayurveda/health-guides/ayurveda-for-kids/
https://www.ayurveda-products.eu/content/ayurvedic-lifestyle-and-recipes/phases-of-life/7-ayurveda-tips-for-children