Oslabená energie ledvin přináší pocit chladu, zejména v nohou, kolem boků a hýždí. Lidé se slabými ledvinami trpí nedostatkem energie, bolestmi zad, mají sklony k častému nočnímu močení, oslabené libido, muži potenci, ženy zase bolestivou menstruaci a gynekologické problémy. To všechno jsou varovné signály, že je třeba ledvinám dopřát extra péči. Tady je několik tipů, jak o svoje ledviny v zimním období pečovat.

Co jíst?

Energii tělu dodávejte ve formě teplého jídla, naopak se vyhněte potravinám, které ochlazují. To nejsou jen studené nápoje, ale třeba i tropické ovoce – banány, ananas, mandarinky… Naložte si na talíř Základem je obilí, dále husté luštěninové polévky, rybí vývary, v troubě pečené nákypy, kompoty se zahřívacím kořením, pikantní pokrmy, maso, ryby, vejce, kořenová a brukvovitá zelenina, tykve, pórek, křen, cibule, křížaly a jiné sušené ovoce je vhodnější než čerstvé, hodí se i kvašená zelenina (pickles).

Doporučené koření: hřebíček, fenykl, vanilka, anýz, skořice, zázvor

Vhodná kuchyňská úprava: pečení, smažení, dlouhé vaření

Když udeří kocovina

Bolest hlavy, sucho v hrdle, nevolnost a zvracení – to jsou důsledky přemíry alkoholu. Vaše játra a ledviny napadl jed, kterého se potřebují zbavit. Pomoci jim můžete lžící jablečného octa rozmíchaného ve sklence vo dy či šťávou z kysaného zelí. Uvařte si pokrm z brokolice, papriky, mrkve či lilku. Všechny tyto potraviny urychlí vaši rekonvalescenci.

Medová voda

Med posiluje žaludek, svlažuje suché, zatavuje bolesti a odstraňuje škodliviny. Užívá se při slabosti sleziny a žaludku, při zhoršeném trávení, kašli ze suchosti plic a zácpě. Deset až dvacet gramů medu rozmíchejte v teplé (ne horké) vodě a pijte večer před spaním. Posílí žaludek, doplní krev i vitální energii čchi, také uklidní nervy a připraví vás na spánek. Zkuste taky: Šálek mírně osolené vody po ránu vyživuje ledviny, stlačuje dolů oheň (pálení žáhy, refl ux), udržuje průchodné tlusté střevo a zlepšuje zažívací funkce.

Recept: Kaštanové pyré

Jedlé kaštany obsahují vitaminy B, A, E, rostlinné tuky a minerály (vápník, fosfor). Pomáhají léčit anémii a krevní nemoci, podporují bílé krvinky. Díky své nasládlé chuti jsou velmi chutné. Vždy je však musíte opéct nebo uvařit. Pro doplnění energie a harmonizaci ledvin zkuste kaštanové pyré.

1) Předehřejte troubu na 230 °C. Ostrým nožem udělejte na každém kaštanu dva zářezy do kříže. Kaštany naskládejte v jedné vrstvě na plech, podlijte šálkem vody a pečte 10 minut.

2) Kaštany vyndejte z trouby a nechte je chvíli zchladnout. Poté je vyloupejte a dejte do hrnce s třtinovým cukrem (podle chuti) a vanilkou. Podlijte vodou a vařte 25–35 minut, dokud se voda nevstřebá. Rozmixujte na hladké pyré.

Zdroj: www.akademielecivevyzivy. cz