Kam nechodí slunce, tam chodí lékař

S nástupem podzimu ubývá slunečního záření. V zimě už jde jen o pár hodin denně. S přicházejícími mrazy zůstáváme stále častěji uvnitř budov a vzácné paprsky k nám proniknou spíš náhodou. „Se snížením slunečního záření se pojí i snížení produkce serotoninu, neurotransmiteru, který ovlivňuje ‚dobrou‘ náladu,“ vysvětluje psycholožka Michaela Königová, proč jsme v zimě náchylní k „depkám“.

Jakmile to jde, vyrazte ven a pokuste se nachytat co nejvíce slunce. Podle studií 30 až 60 minut na slunci výrazně zmírňuje depresivní náladu. Pusťte také denní světlo do svých domovů – inspirujte se třeba u Seveřanů, kteří v zimě sundávají z oken těžké závěsy. Oblíbeným trikem je na Severu i pobyt v soláriu.

Chce se mi spát, spát se mi chce…

S rychle nastupující tmou přichází rychle také pocit únavy a vyčerpání. „Protože tma v těle přirozeně vyvolává produkci melatoninu, chce se nám více spát. To si často ale nemůžeme ‚dovolit‘ a spánkový deficit je na světě,“ popisuje mechanismus psycholožka. S blížícími se svátky přibývá také vánočních večírků a probdělých nocí, které nám rozhodně nepřidají. Nemluvě o prosincovém jídelníčku. Cukroví, tučná jídla, která zahřejí, méně ovoce, zeleniny…

Lepší radu, než dostatečně spát a i v zimě si hlídat pitný režim a jídelníček, nenajdete. Snažte se uléhat a vstávat vždy ve stejný čas a spánek nešidit. Místo čokolády a alkoholu sáhněte po oříšcích, semínkách, citrusech, uvařte si rybu, hovězí nebo jehněčí maso. Zlepšení přijde už po dvou dnech.

Když se to na Vás sype ze všech stran

Příroda sice velí ve druhé polovině roku zpomalit, ale copak to jde? V září se opět nabírá tempo po dovolené, rodičům dětí přibývají povinnosti spojené se školkou nebo školou, blížící se konec roku s sebou přináší uzávěrky, inventury, dohánění, přesčasy a Vánoce – dárky, úklid, návštěvy, rodinná setkání. Do toho všudypřítomné kašlání, smrkání a chrchlání. Zůstat v klidu je téměř nemožné.

„Nejjednodušším trikem, jak zlepšit podzimní náladu, je zařazení pravidelného cvičení. Zařaďte ten pohyb, který je pro vás nejpříjemnější. Mělo by se ale jednat o mírné aerobní cvičení, které vám zvedne tepovku, a to několikrát týdně,“ doporučuje Michaela Poslt Königová. Jak známo, ve zdravém těle zdravý duch. Také imunitě prospěje změna jídelníčku směrem k větším dávkám vitamínům C a B a zdravým tukům.

Když je to stejné každý rok touhle dobou

Pokud se špatná nálada vrací každý rok ve stejnou dobu, může se jednat o takzvanou sezónní afektivní poruchu a jednoznačně stojí za to vyhledat odborníka. „Projevuje se opakovanými fázemi deprese v určitém časovém období. Vedle skleslé nálady k ní patří i pocity méněcennosti, apatie, spánkové problémy a nemocní nezvládají ani běžné rutinní úkony,“ vyjmenovává varovná znamení psycholožka.

Pokud jde opravdu jen o "depku" z přetažení, příjemnou samoléčbu představuje aromaterapie – sáhněte po heřmánku, levanduli nebo jasmínu. Pomohou i doplňky stravy s obsahem ginkgo a ženšenu. Bylinkáři doporučují také kozlík lékařský (zlepšuje kvalitu spánku, usnadňuje usínání a působí proti strachu a depresi), bazalku (její silice patří v oblasti působení na nervovou soustavu k těm nejúčinnějším) nebo třezalku (bývá přirovnávaná k hřejivému slunci, ale pozor, snižuje účinek hormonální antikoncepce!).

Zdroj: michaelakonigova.cz, časopis Kondice