Podle nedávné studie výzkumné společnosti IPSOS pro Unilever se Češi v plýtvání jídlem polepšují. Data ze začátku minulého roku ukazují, že 81 % oslovených lidí zřídka nebo nikdy nevyhazuje jídlo. To oproti roku 2019, kdy byl realizován identický průzkum, znamená nárůst o tři procentní body.

Je nám líto promrhaných peněz

Hlavním důvodem je, že dvě třetiny obyvatel cítí při vyhazování potravin vinu kvůli zbytečně promrhaným penězům, za něž jídlo koupili. Co si budeme povídat, ceny za jídlo u nás patří k nejvyšším v Evropě, stále se zdražuje, a tak si člověk dvakrát rozmyslí, než něco nechá projít a vyhodí. Druhým aspektem, proč se lidé snaží svou ledničku vytěžit naplno, je také zátěž životního prostředí. Přemýšlíme zkrátka více ekologicky. Stále více lidí si také uvědomuje rozdíl mezi minimální trvanlivostí a datem spotřeby. Už víme, že jogurt si můžeme dát v pohodě k snídani i druhý den po uplynutí minimální trvanlivosti, protože mu nejspíš nic nebude.

Zdroj: Youtube

I přes viditelné zlepšení se ale v našich domácnostech stále jídlo vyhazuje. Podle průzkumu to je nejčastěji ovoce, zelenina nebo chleba. Vysoko se v žebříčku umisťují i uzeniny, saláty, jogurty, sýry, mléko a maso. Hlavními důvody, kvůli kterým Češi potraviny nejčastěji vyhazují, jsou jejich nelibý zápach nebo špatný vzhled. Jak tomu předejít?

Plánujte, plánujte, plánujte

Hlavním důvodem, proč nám v ledničkách zůstává nevyužité jídlo, je skutečnost, že si nákupy dobře neplánujeme. Když si ale předem napíšeme seznam potravin, ze kterých budeme vařit na daný týden nebo i delší dobu, budeme mít přehled o tom, jaké suroviny v ledničce už máme a použijeme je v našich receptech. Díky pečlivému plánování zároveň v obchodě ušetříme peníze za zbytečnosti. Zkrátka koupíme jen to, co jsme si napsali. Nákupy plánujte také s ohledem na využití všech načatých či částečně spotřebovaných ingrediencí. Když si například otevřete shiitake pesto, naplánujte si s ním jídla na celé dva týdny, abyste ho po jednom otevření skleničky za nějaký čas nevyhazovali. To se týká i různých omáček, bylinek, velkých jogurtů a podobně. Zároveň dbejte na to, abyste vždy všechno nabírali čistou lžící, aby nedošlo ke kontaminaci potravin. V žádném případě pak nepoužívejte lžíci, kterou jste před tím olízli.

Skladujte správně

Správné uskladnění surovin vede k jejich delší výdrži. Napřed je třeba se ujistit, že máme dobře nastavenou teplotu chladničky, a to na ideální úroveň kolem 4 °C. Tato teplota pomáhá zpomalit růst bakterií a prodlužuje trvanlivost potravin. Dále je pak vhodné rozdělit ledničku na jednotlivé tepelné sektory: horní část je většinou teplejší, takže je ideální pro připravená jídla a nápoje. Spodní část a zeleninové zásuvky jsou naopak dobré pro skladování syrových potravin. Prostřední poličky vyhovují mléčným výrobkům, jelikož tu panuje stabilní teplota. Zajímavé je to třeba s kimchi. Pokud chcete, aby více pracovalo, fermentovalo, dejte ho do horní části lednice. Pokud chcete, aby fermentovalo méně, dejte ho níže.

Buďte v kuchyni kreativní

Jeden z důvodů, proč Češi jídlem plýtvají, je, že neví, jak se zbylými surovinami naložit. Tady to chce popustit uzdu fantazie a snažit se vymyslet chutné jídlo ze zbytků alá "co dům dal." Zbylo vám uvařené maso? Natrhejte ho a dejte do sendviče. Máte v šuplíku ovadlou zeleninu? Šup s ní na pánev a pak do zeleninového koláče. Oschlý listový špenát udělá ještě velkou parádu, když ho přidáte k těstu na palačinky a rozmixujete. Okoralý květák se zase hodí na křupavé placičky. Zbylou zeleninu nebo maso můžete také orestovat například s trvanlivou Pad Thai omáčkou. A starý chleba? Připravte si italskou panzanellu! „Tento bod bude možná pro spoustu z nás nejtěžší, protože vyžaduje vybočení z našich zajetých zvyků a receptů,“ říká Martin Kudera, zakladatel značky Živina, která se o edukaci v neplýtvání potravinami snaží dlouhodobě. „Jakmile objevíte kouzlo nových receptů, nejenže obohatíte svůj tradiční jídelníček, ale také pomůžete spotřebovat všechny suroviny v lednici,“ dodává. Pracujte také s časem. Existuje celá řada vynikajících receptů, které budete mít se správným postupem a vhodnými a kvalitními ingrediencemi za chvilku hotové a moc si pochutnáte.

Nevařte od oka

Předtím, než se vrhnete do vaření, se zamyslete nad tím, kolik porcí jídla vlastně dokážete spotřebovat. Je pravděpodobné, že pokud to s množstvím připraveného jídla přeženete, bude vám dlouho okupovat ledničku, a nakonec stejně skončí v koši. Nikdo nechce jíst guláš k obědu i večeři tři dny po sobě. A třeba ohřívané těstoviny nejsou vůbec chutné, stejně jako brambory - lepší je sníst je vždy čerstvě uvařené. Pokud tedy nejste v odhadování zběhlí, přizvěte si k vaření na pomoc jednoduchou kuchyňskou váhu. Většina receptů obsahuje přesné informace o gramáži, navážit správné množství by tak neměl být problém. A pokud vám i tak zbyde pár porcí navíc, zkuste se domluvit s kolegy v práci, zda by nestáli o domácí oběd za pár korun, nebo pozvěte na večeři přátele.

Nebojte se mrazáku

Jestli víte, že nemáte čas nebo příležitost některé potraviny dojíst, dejte je do mrazáku. Může tam putovat nejen nakrájené ovoce a zelenina, které následně využijete například ve smoothies, ale i naporcovaný chleba (na topinky ideální!), do mrazáku mohou ale přijít klidně i bylinky, třeba když je zmrazíte s kapkou olivového oleje ve formičkách na led.Při zamrazování dbejte na to, abyste suroviny rozdělili na menší porce. Až je budete v budoucnu potřebovat, nebudete jídla muset rozmrazovat tolik. Používejte také balení, které je vhodné pro zmrazení, abyste zabránili tvorbě mrazu a zadržení vlhkosti. Vhodné jsou mrazicí sáčky nebo speciální kontejnery na mražení.

Zdroje:

https://www.unilever.cz/news/press-releases/2023/cesi-se-snazi-jidlem-neplytvat-osmdesat-procent-z-nich-tvrdi-ze-potraviny-nikdy-nevyhazuje/

https://www.avcr.cz/cs/veda-a-vyzkum/socialne-ekonomicke-vedy/Plytvani-jidlem-vice-nez-miliarda-tun-potravin-se-kazdy-rok-vyhodi/