Naše těla jsou komplexní mechanismy a právě signály našeho zažívání, jako je říhání, reflux, pálení žáhy, zvýšená plynatost, křeče, chronické průjmy nebo zácpy, jsou jasné známky toho, že v našem těle nefunguje vše, jak by mělo.

Co napoví stolice?

Barva stolice, její konzistence, velikost a její vůně, to vše jsou znaky, které poukazují na naše vnitřní zdraví. Svoji stolici můžeme vnímat jako příležitost diagnostikovat svoje problémy včas. Ví to východní medicíny a poslední desetiletí stolice začíná zajímat i vědce ze Západu. Nemusíme být ale vědci, abychom leccos vydedukovali. K jednoduché diagnóze zdraví či dysbalance můžeme použít metodu zvanou Bristol Stool Chart (BSF), kterou vynalezli vědci z Bristolské královské nemocnice ve Velké Británii.

Typ 1–2 Bobkovitá stolice

Signalizuje zácpu. Je typická pro ty lidi, kteří podstoupili léčbu antibiotiky, nebo pro ty, kteří konzumují stravu s nedostatkem vlákniny. Může být znakem pro akutní dysbakteriózu střevního traktu.

Typ 3–4 Klobása s popraskaným nebo hladkým povrchem

Zdravá stolice má tvar klobásy a téměř nezapáchá. K vyprazdňování dochází obvykle jednou až dvakrát denně. Je znakem dostačujícího obsahu vlákniny ve stravě.

Typ 5–7 Průjem

Zapáchající nebo silně zapáchající stolice kašovité konzistence doprovází průjem. Může se vyskytnout nečekaně a tím nám způsobit problémy, pokud není nablízku toaleta. Pokud trvá dlouhodobě, signalizuje vysoký krevní tlak a stres.

Pokud se naše stolice čas od času vychýlí z normálu (typ 3–4), nic se neděje. Pokud nás ale zácpy a průjmy trápí dlouhodobě, je načase navštívit lékaře, nechat si udělat rozbor střevního mikrobiomu a poohlédnout se po vhodné probiotické léčbě.

Naše zdraví je ve střevech

Střevní mikrobiota, tak se nazývá společenství bakterií žijících v našem střevě, podle řady průkazných vědeckých studií ovlivňuje klíčovým způsobem naši imunitu. Pokud je tato mikroflóra zdravá, tak nás chrání před alergií, astmatem, autoimunitními onemocněními, obezitou, rakovinou atd. Mikroflóra ve střevě ovlivňuje také hladinu cholesterolu v krvi a klíčovými mechanismy rovněž zasahuje do metabolismu glukózy. Hraje tedy svoji roli i u diabetiků.

„Nesmíme pominout, že střevní bakterie ovlivňují rovněž naše chování, náladu a sklon k depresím. A právě proto vidím obrovský potenciál v probiotikách, protože dodáváním správných bakterií do těla můžeme alespoň částečně podpořit zdraví našeho těla,“ říká český vědec, mikrobiolog a inovátor v oblasti probiotik RNDr. Petr Ryšávka. Jeho hlavní činností je nyní výzkum a vývoj individualizovaných probiotik.

Zdroj:
expertnaprobiotika.cz