NEROZLUČNÍ PARTNEŘI – TĚLO A HLAVA

Znáte přísloví, že „mysl je jako padák – funguje jenom, když je otevřená“? Pak si k němu doplňte ještě postřeh, že pokud vaše mysl nefunguje v souladu s tělem, nemůžete očekávat skvělé výsledky. Fyzická a psychická kondice jsou totiž spolu neuvěřitelně spjaty. Nastavení hlavy ovlivní výkonnost, ale třeba i efekt diety víc, než jste si kdy mysleli. Na co byste se tedy měli zaměřit?

1) SEBEVĚDOMÍ

Šampionům jejich osobní koučové šeptají, že musí hlavně myslet jako vítězové. Oblíbeným sloganem špičkových trenérů koneckonců je: „Nečekej, až budeš šampion. Trénuj, chovej se a funguj, jako bys jím byl.“

Váháte, zda je to efektivní přístup pro někoho, kdo chce „jen“ shodit pár kilo a dostat se do lepší formy? Samozřejmě že je. Šampiona přece nikdo nedefinuje jako olympijského vítěze a držitele světových rekordů. Ve svém světě tím šampionem můžete určitě být, když se vám podaří dosáhnout vašich osobních cílů. Takže i váš přístup na úrovni šampiona je naprosto adekvátní. Jen si včas a dostatečně dobře uvědomte, že je to především o disciplíně, pevné vůli a pokoře, nikoli o aroganci a povýšeném přístupu k okolí.

2) VIZUALIZACE

Říká se, že když si něco dokážete představit, bezpochyby to zvládnete i zrealizovat. Vidíte sami sebe zcela jasně v titěrných bikinách? Tak se dejte do práce. Jen si nepleťte vizualizaci reálných cílů s fantazírováním, 165 cm měřící baculka se širokou pánví by se v rámci vizualizace neměla vidět jako dlouhonohá modelka s chlapeckými boky.

3) EMOCE POD KONTROLOU

U profesionálních sportovců platí, že jejich úspěch je až z 90 % ovlivněn psychikou. Co to znamená pro běžné smrtelníky? V podstatě skutečnost, že vrchol fyzických sil je jen jedna strana mince. Musíte mít stejným způsobem vyladěný i mozek a být schopni sáhnout do svých emočních rezerv. Hodně můžete ovlivnit i tím, jak sami k sobě mluvíte. Je velký rozdíl, když si říkáte „mám na to“, než „to určitě nezvládnu“.

4) DOBRÁ ZNALOST CÍLE

Bez ohledu na to, jestli chcete shodit pět kilo nebo vyrýsovat břicho do plavek, vždy byste měli být dokonale obeznámeni s tím, co takový proces obnáší. Přínosné je také předvídat, jaké překážky vás mohou na cestě k úspěchu potkat. Počítejte s tím, že jakákoli práce na vašem těle s sebou nese pozitiva i negativa. Bude určitě super nosit oblečení menší konfekční velikosti, ale současně si budete muset něco odepřít a v lecčem sami na sebe zatlačit, aby se vám to podařilo. Znalost úskalí je přitom vždycky velkou výhodou. Ale pozor…

NE VŠECHNY PŘEKÁŽKY PŘEKONÁTE SAMI

S psychickým zdravím je to stejné jako s fyzickým. Drobné neduhy vyléčí horký čaj, obklad a volně prodejné léky. Ale vážnější potíže budete muset konzultovat s lékařem. V otázkách psychiky existuje jasná paralela. Jsou překážky, s nimiž se porovnáte sami. Pak ale narazíte na problém vyžadující odborníka. Nevyhýbejte se této formě pomoci. Byla by škoda věnovat energii, čas i peníze pravidelnému cvičení a zdravému jídelníčku, když vám nastavení v hlavě nedovolí dosáhnout optimálních výsledků. Terapeut vám navíc může pomoci nejen v oblasti zdravého životního stylu, ale v celé řadě dalších životních situací, partnerské vztahy nevyjímaje.