V první řadě ji potřeba si uvědomit, že není bylinka jako bylinka. Ty ze supermarketu se pěstují pod umělým světlem, s umělým hnojivem, ve fóliových obalech a ponořené v živném roztoku, aby měly dostatek vláhy i živin, jak uvádí web o bylinkářství. Určené jsou primárně k rychlé spotřebě – otrhat, přidat do jídla a adiós! Pravidlo číslo jedna tedy zní: poté, co si bylinky přinesete domů, dejte jim trochu péče a po zalití je přesaďte z plastového obalu do většího květináče.

Zdroj: Youtube

Dejte víc místa kořenům

Jak popisuje web o zahradničení, v původním obalu je u sebe vždycky více rostlinek, které je potřeba od sebe opatrně oddělit tak, abyste nepoškodili jejich kořeny, které jsou slabé a tenké. Až budete mít všechny trsy oddělené, zasaďte každý zvlášť. Stačí obyčejná hlína, kterou jednou za čas přihnojíte přírodními hnojivy, například rozdrcenými vaječnými skořápkami. Co určitě není vhodné používat, to jsou hnojiva pro květiny, protože obsahují umělé látky, které pak pronikají do listů (a chemii přece jíst nechceme).

Přesazené bylinky postavte na podmisku a nalijte do ní pár centimetrů vody. Bylinky si vezmou samy, kolik potřebují, a brzy se zotaví a zesílí a z malých lístků vyrostou nové stonky. Zpočátku bylinky zalévejte tak, aby nebyl substrát nikdy úplně suchý.

Tip: Při přesazování umístěte dolů do otvoru kámen, aby přebytečná voda mohla odtékat a zároveň se nevyplavovala zemina. Rostlinám se bude dobře dařit, když jim přidáte trochu perlitu na provzdušnění.

Kam s nimi?

Bylinky, které se pěstují pod umělým osvětlením, se potřebují trochu vzpamatovat. Proto je nechte alespoň týden na místě, kde je sice světlo, ale kam nedopadá přímé sluníčko. Parapet není v jarních a letních měsících ideální, protože se mohou lístky snadno spálit. Většina bylinek také nemá ráda přímé polední slunce. A pozor, také snadno ofouknou, takže je nedávejte tam, kde hrozí průvan.

Jestli se vám podařilo rostlinku držet při životě alespoň dva týdny, máte napůl vyhráno, protože se dobře aklimatizovala. Klidně pro ni najděte místo na balkoně nebo terase – venku se jim bude dařit lépe.

Jak zalévat?

Ani moc, ani málo, v tom spočívá tajemství. Dobrou službu rostlinám prokážete, když je v květináči s dírou postavíte na mělkou misku s trochou vody a necháte ji natáhnout jen tolik, kolik potřebuje. Používejte jen odstátou vodu o pokojové teplotě. Po pár minutách květináč z misky vyndejte, jinak riskujete přelití. Že je čas zalévání poznáte podle toho, že bylinka trochu svěsí listy. Substrát by nikdy neměl být úplně suchý.

Zastřihávejte s citem

Lámete si hlavu nad tím, jestli je lepší trhat, nebo stříhat a jak? Třeba u bazalky napočítejte dvě patra lístků odspodu, podívejte se, jestli „druhé patro“ už má malé nové lístečky, a těsně nad nimi ustřihněte. To, co ustřihnete, můžete hned zužitkovat v kuchyni. Jestli vám ostříhané listy zbudou, buď si je zamrazte, nebo nasušte.

Aby vám bylinky vydržely v dobrém stavu co nejdéle, zastřihávejte je s citem a vždycky dříve, než začnou kvést. Některé bylinky jsou jednoletky (bazalka, majoránka, koriandr, rozmarýn) a vhodnou péčí jim prodloužíte život na jednu sezónu, jiné patří mezi trvalky (oregano, máta, pažitka, petržel) a pěstovat je můžete klidně roky.

A tip nakonec: pokud toužíte po tom, aby váš parapet zdobily bylinky od podzimu do jara, zajděte si pro ně místo do supermarketu raději do zahradnictví nebo na farmářský trh.

Zdroje:

https://www.bylinkyprovsechny.cz/ruzne/domaci-pestovani-bylin-rostlin/1780-jak-je-to-s-bylinkami-ze-supermarketu-radeji-je-doma-nechte-vydychat

https://www.magazinzahrada.cz/rady-nasich-ctenaru-aby-vam-bylinky-z-obchodu-neumrely/