Zvyšuje pozornost. Může způsobit závislost. Obsahuje škodlivé plísně a těžké kovy. V kombinaci s alkoholem či léky může dojít až ke ztrátě vědomí a dalším komplikacím. Tolik ve zkratce kratom, který je zákonem vedený jako sběratelský předmět a jeho prodej tak není regulován. Díky tomu s ním mají zkušenost i děti. Podle přednosty Kliniky adiktologie pražské Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Michala Miovského má kratom velmi blízko ke skupině označované jako „nové syntetické drogy“. Tyto drogy jsou vyráběny v účelově zaměřených laboratořích a jsou „designovány“ tak, že konečný produkt nespadá pod zakázané látky.

Podle průzkumu společnosti Než zazvoní kratom vyzkoušelo 20 % středoškoláků, alespoň jednou týdně ho užívá 3,3 % žáků středních škol a přes 5 % studentů na učebních oborech. Zkušenost s touto látkou má také 6 % žáků osmých a devátých tříd základních škol.

Jak s dětmi o drogách mluvit

Připadá vám, že vaše dítě má náhlé výkyvy nálad? Je nezvykle utlumené, nebo naopak nabuzené, rozjařené a překypující energií? Vyměnilo okruh přátel? Požaduje po vás stále větší kapesné? Pak je na místě zjistit, zda v „nečem nejede“. Rodiče by podle psychiatrů měli s dětmi o rizicích nových drog mluvit. „Pokud je jejich děti už zkoušejí, měli by zjišťovat důvody, proč tomu tak je,“ říká Martin Anders z Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Důležité je tedy v klidu si s potomkem sednout a ptát se. „Proč ty to chceš? Proč to připoutává tvoji pozornost? Chceš se vyrovnat kamarádům nebo máš nějaké psychické potíže, které bys tím chtěl řešit?“

Pomoc je podle Anderse možné hledat třeba u dětského lékaře nebo školního psychologa, existují taky adiktologické ordinace pro děti a dorost, které dokážou podat informace i po telefonu. Vyzkoušet můžete také aktivní naslouchání. „Naslouchání je klíčem k bráně do vnitřního světa našich dětí,“ říká lektorka aktivního naslouchání Radka Schillerová, kerá pořádá kurzy pro rodiče na portálu Naučmese.

Inhalace plynů i pervitin

Kromě kratomu jsou prý na českých školách běžné taky případy inhalování plynů z deodorantů ve spreji nebo zapalovačů. Tyto hnací plyny obsahují psychoaktivní látky, které způsobují krátké změny duševního stavu, navíc stojí jen pár korun, proto se k nim mnozí školáci uchylují.

S marihuanou má podle výzkumů společnosti Než zazvoní zkušenost až 30 procent žáků a studentů.

Stále nejrozšířenější drogou mladých ale zůstává v Česku pervitin, který je vysoce návykový. Jedna dávka se dá přitom sehnat už od 150 až 200 korun, oblíbený je hlavně v krajských městech a v rodinách dělnických profesí. Dívky si pochvalují, že díky němu extrémně hubnou, navíc vydrží i několik dní beze spánku. Pervitin je oblíbený hlavně u mladých lidí, kteří mají problém se začleněním v kolektivu. Najednou můžou mluvit beze studu, sdílet s vrstevníky svoje pocity, baví je téměř všechny aktivity. Propad ale nastává po odeznění účinků, kdy nastupuje silná únava, otupělost a spánkový deficit si žádá svoje. Zvládat i úplně normální věci bez užívání se pro ně časem stane nemožné a návyk to jen dál prohlubuje. Pokud máte podezření, že do se to týká i vašeho dítěte, je na místě jednat!

Mějte pochopení

Je normální, že dítě občas podlehne tlaku okolí nebo bude chtít experimentovat. Taková situace neznamená selhání. Jako rodič můžete dítěti snadno pomoci tím, že mu poskytnete bezpečný prostor, kde si může promluvit o tom, co jej trápí, bez odsouzení a trestu. Podle odborníků je na místě v první řadě důvěra. Pokud jí k vám dítě nepocítí, nebude chtít s vámi o svých problémech nejspíš mluvit.

Připomeňte svému dítěti, že brát drogy není norma. Je to jeho volba a není nutné podléhat okolí. Ale pokud se mu to nepodaří, ujistěte ho, že jste tady pro něj a chyby společně napravíte. Vždy je důležité, aby vaše dítě vědělo, jaké má braní drog následky, co se mu může stát a jak mu můžou zkomplikovat život. Buďte dítěti příkladem a nabídněte, ale nevnucujte mu svůj názor.

Co je kratom

Co je kratom

Kratom je strom, z jehož sušených listů se vyrábí jemný prášek. Ten se smíchá s vodou a sladkými sirupy a následně se pije jako čaj, případně se polyká lisovaný v tobolkách. Původně se využíval jako lék. Ve větších dávkách působí jako analgetikum, otupuje lidské smysly a mírní bolest. V menším množství má účinky podobné kávě – dodává energii.

Zdroje:

www.spokojenerodicovstvi.cz

www.nasregion.cz

www.pedagogickeinfo.cz

www.substitucnilecba.cz