Premium obsah

Jak být letos za královnu chlebíčků? Vsaďte na čerstvost a fantazii při zdobení

Jak být letos za královnu chlebíčků? Vsaďte na čerstvost a fantazii při zdobení
Obložené chlebíčky nechybí na žádné oslavě či večírku, jsou ryze českým vynálezem a pochutnají si na nich snad všichni bez ohledu na věk. A Silvestr bez chlebíčků? To by snad ani nešlo! Ať už se chystáte pohostit návštěvu klasickými chlebíčky s bramborovým salátem a šunkou, s krabí pomazánkou nebo třeba česnekové, vždy myslete na to, že zásadní je čerstvost všech surovin.  

Osobně neznám nikoho, kdo by neměl rád poctivý český chlebíček s bramborovým či pochoutkovým salátem, šunkou, majonézou, kyselou okurkou a vajíčkem. Když jsem loni dělala rozhovor s popovou hvězdou Helenou Vondráčkovou a ptala se jí, jestli za doby hluboké totality nepřemýšlela nad možností emigrace a rozjezdem kariéry za hranicemi, rázně zakroutila hlavou: „To jsem nemohla udělat. Jednak by mi chyběli rodiče, se kterými jsem měla moc pěkný vztah. A pak – nikde jinde na světě nemají tak dobré obložené chlebíčky jako u nás.“

Vyhlášená národní specialita

Obložený chlebíček je zkrátka naše národní specialita. Zatímco jinde v Evropě si potrpí spíše na plněné bagety a sendviče, u nás se dobré lahůdkářství pozná právě podle obloženého pečiva. Ještě asi tak před sto lety patřil obložený chlebíček k tradiční nedělní večeři v měšťanských rodinách, protože se na něj upotřebily zbytky masa z víkendu. V roce 1916, poté, co nasbírali zkušenosti v zahraničí, založili manželé Paukertovi vyhlášené lahůdkářství v Praze na Národní třídě a chlebíčky pozdvihli na úplně jinou úroveň.

Obyčejní lidé i pražská honorace tam chodila na chlebíčky s humry, s paštikou a lanýži, s kaviárem, se salátem z raků nebo třeba s králičí paštikou. Paukertovo lahůdkářství si postupně oblíbilo mnoho věhlasných umělců první republiky – například Hugo Haas, Ema Destinnová, Oldřich Nový nebo Vlasta Burian.

Většina českých domácností se bez nazdobených chlebíčků na Silvestra neobejde. V čem vlastně spočívá jejich kouzlo? Základem dokonalého chlebíčku je podle Jindřišky Šindelářové z Libeřských lahůdek veka. Ta musí být křupavá a těsto měkké. Proto je lepší koupit ji v pekárně než balenou v obchodě. Vždy používejte čerstvé pečivo i všechny ostatní ingredience, protože je to na první pohled patrné. Okoralým eidamem nebo oschlou zeleninou či starým salámem zkazíte nejen chuť, ale i celkový dojem.

Čerstvá veka i salám

„My veku krájíme na šikmo. Stejně důležitou roli hraje bramborový salát. Já s oblibou říkám, že chlebíček je tak dobrý, jak je dobrý salát nebo pomazánka. U salátu doporučujeme mít brambory a zeleninu nakrájené na menší kousky. Salát, na kterém budou velké kousky brambor, nebude na chlebíčku držet a nebude se dobře konzumovat. Chlebíček nemažte nožem, ale tvořte vidličkou strukturu. Vypadá to nejen hezky, ale je to i praktické, neboť ozdoba z takto namazaného chlebíčku padá méně,“ radí královna českých chlebíčků Jindřiška Šindelářová, která založila společnost Libeřské lahůdky. Myslete také na to, že dokonalý pokrm by měl vždy křupnout, proto i na chlebíček položte něco, co v ústech šťavnatě křupne – postačí třeba kousek kapie, jarní cibulky nebo nakládané okurky.

U chlebíčku je také důležitý poměr surovin. K salámu vždy patří kyselá okurka, jako ozdobu pak zkuste použít třeba salát biondo, který vypadá velmi efektně a zároveň chlebíčku dodá šťavnatost. U klasického chlebíčku se šunkou pak nezapomeňte na vejce vařené natvrdo, které přelijete majonézou a jako bonus na něj ještě navrch nastrouháte půlku vejce uvařeného natvrdo nebo třeba tvrdý sýr. Pak bude váš chlebíček prostě dokonalý! A tip navíc – chlebíčky si připravte několik hodin před začátkem hostiny a uložte do lednice, zakryté potravinovou fólií. Rozležením se provlhčí pečivo, přestane se drobit, zvláční a chutě se lépe spojí.

Jak na odlehčenou verzi

Jestli už máte po Vánocích dost všech těch tučných pokrmů a chtěli byste žaludku trochu odlehčit, vsaďte na zdravější verzi chlebíčků. Je to snadné. Místo klasické bílé veky kupte tu celozrnnou. Majonézu či máslo v pomazánce nahraďte žervé, nízkotučným tvarohem a bílým jogurtem, chuť pak vytáhněte pomocí nasekaných nebo sušených bylinek a koření. Odpusťte si tučný salám a raději chlebíček ozdobte plátkem libové šunky s 90% obsahem masa. A nešetřete zeleninovou oblohou či ovocem – rajčátka, ředkvičky, okurky, kus salátu, kulička hroznového vína, plátek jablíčka nebo ananasu – fantazii se meze nekladou. Nebojte se ani experimentovat s kousky avokáda, sušenými rajčaty, olivami, kapary, lanýži, kaviárem nebo kozím sýrem. Připravit můžete rovněž zdravé pomazánky z červené řepy, fazolí, cizrny nebo třeba mrkve.

Zdobení

Chlebíček by měl lahodit nejen jazyku, ale i očím. Podstatou krásného chlebíčku je, že suroviny stavíte do výšky. Zapomeňte na to, že byste na chlebíček ledabyle položili kousek plátku sýra a kousek plátku šunky, neděláte přece svačinu do školy, ale efektní ozdobu slavnostního stolu. Zkuste si sehnat šunku a salámy krájené na co nejtenčí plátky. Lépe se prohýbají, protože hned nepopraskají. Plátek salámu stačí naříznout a prohnout kolem prstu a pak libovolně stočit a načechrat, třeba do tvaru květu růže nebo kornoutku.

Zdroj:

https://www.kucharkaprodceru.cz/chlebicky-a-jednohubky-zdobeni/

www.liberskelahudky.cz

Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.