Premium obsah

Burčáková sezóna je tu. Jak poznat kvalitu a nenechat se napálit?

Burčáková sezóna je tu. Jak poznat kvalitu a nenechat se napálit?
Jaký je symbol babího léta v Česku? Jednoznačně sklenka s burčákem! Vinaři ho označují jako „elixír zdraví“ a nejsou daleko od pravdy. Kvalitní burčák obsahuje spoustu prospěšných látek, zejména vitamíny a dobře působí  třeba proti zácpě. Jenže prodejci ho někdy šidí. Pokud si chcete domů odnést kvalitu, je potřeba zapojit všechny smysly.

Burčák je takový český fenomén, na který se těšíme celý rok. Ostatní vinařské země ho totiž neznají, například v Rakousku mají spíše mošt a v Německu pijí zase mladé víno. Co to burčák vlastně je? Jako burčák se může označovat částečně zkvašený mošt, který pochází převážně z letošních hroznů vypěstovaných výhradně v tuzemsku. Nejedná se tedy o víno. Podle vinařského zákona se může prodávat jen v určitém termínu, a to od 1. srpna do 30. listopadu.

Zdroj: Youtube

Češi jsou ale také národem bazilišků, a když mohou vydělat nějakou korunu navíc, neváhají zákazníky v některých případech ošidit. Mezi typické nekalosti ohledně burčáku patří pančování – tedy míchání s levnější hroznovou šťávou nebo ředění vodou.

 

Kvalitu poznáte už očima

Až si budete chtít na vinobraní koupit svoji první lahev letošního burčáku, buďte obezřetní a nápoj si dobře prohlédněte. Všímejte si, jak se skladuje. Pokud na plastové barely už delší dobu svítí přímé slunce, dostanete pravděpodobně jen překvašený burčák s vysokým obsahem alkoholu, ale i kvasinek, které vás rychle proženou.

Důkladně si prohlédněte i jeho barvu. Bílý burčák má být světle žlutý až okrový, jen lehce kalný, může být mléčný a s usazeninou na dně. Tmavší barva svědčí o zakalení. Správný burčák obsahuje asi 4 až 7 % alkoholu, neměl by být po něm ale moc cítit. Neměl by být ale ani příliš sladký. Pokud tedy cítíte hlavně alkohol a cukernatost a burčák je spíše nahnědlý, pak je to nejspíše způsobeno oxidací jablečného moštu, kterým byl burčák dochucený. „Dobrý burčák stále kvasí, takže jsou v lahvi nebo sklence dobře pozorovatelné drobné perličky uvolňujícího se oxidu uhličitého,“ řekl pro Deník.cz Marek Babisz, hlavní someliér Národního vinařského centra.

 

 Kvasinky k burčáku patří

Jak uvádí web iReceptář, díky obsahu kvasinek má burčák velké množství vitamínu B, který je dobrý především pro správnou činnost mozku a srdce. „Burčák by neměl být příliš zakalený, protože větší množství kalu se objevuje až v pozdějších fázích kvašení, kdy už bývá většina cukru prokvašená, burčák je alkoholičtější a už není tak sladký, svěží a chutný,“ vysvětlil someliér Babisz zde. Pozor, pokud je burčák mírně cítit po droždí, je to v pořádku. Tuto specifickou vůni mají na svědomí kvasinky, které k burčáku přirozeně patří.

 

Pozor na stánkaře

 Burčák se v hlavní sezoně nabízí všudemožně – třeba u silnic nebo ve stáncích před obchodními domy, kde se často prodává v neprůhledných lahvích. Jenže přímé slunce je přesně to, co burčák nepotřebuje. Navíc nemáte jistotu o jeho původu. Nejlepší je tak nakupovat přímo od vinařů, kde máte kvalitu zaručenou. Před koupí si nechte burčák vždycky nalít na ochutnávku. A pozor si

dejte na sladování – pokud si burčák nesete domů třeba v plastové láhvi, neutahujte víčko nadoraz – v nápoji se stále vytváří kysličník uhličitý a po otevření by tak mohl doslova explodovat. Víčko je tak lepší propíchnout, aby mohl unikat plyn. Doma ho dejte rovnou do lednice, v chladu se kvašení zpomalí. Burčák je nejlepší vypít hned čerstvý, ideálně do druhého dne.

 

Zdroje:

  • https://vitalweb.cz/1086/burcak-jak-poznat-kvalitni-a-kde-ho-rozhodne-nekupovat
  • https://www.denik.cz/gastronomie/kvalitni-burcak-20210729.html
Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.