Slyšeli jste někdy jméno John van Hengel? Byl to americký humanitární aktivista, který založil první potravinovou banku, nebo alespoň jejího předchůdce. Snažil se získat neprodané potraviny z obchodů, restaurací a jiných zdrojů a distribuovat je do potřebných komunit. Potravinových bank dnes kolem nás existuje spousta a mají za cíl nakrmit ty, kteří to potřebují nejvíc. Existují ale i jiné možnosti, jak můžete pomoct v boji proti plýtvání, a my vám ukážeme, jaké to jsou.

Zdroj: Youtube

Bedýnky a ošklivé ovoce

Určitě jste již postřehli, že spousta obchodních řetězců nabízí produkty, které by se jinak vyhodily. Jedná se například o "ošklivou" zeleninu a ovoce - kousky, které není možné jinak prodat, ale kterým ve skutečnosti nic není. Tyto produkty najdete například v internetovém obchodě Rohlík. Lidl pak svým zákazníkům nabízí zvýhodněné bedýnky. Ty obsahují ovoce a zeleninu, které jsou například z poškozeného obalu, ale jsou naprosto v pořádku. Pokud na ně v obchodě narazíte, zaplatíte za ně asi 25 korun.

Největší průlom proti plýtvání u nás ale udělala aplikace Nesnědeno. Ta má za cíl navazovat spolupráci s obchody, restauracemi a dalšími podniky nabízející potraviny. Pokud daná prodejna má zboží těsně před expirací, z poškozeného obalu, nebo zkrátka neprodané jídlo, může ho v aplikaci nabídnout a koncový zákazník si ho objedná s velkou slevou.

Tato aplikace čerstvě spolupracuje i s řetězcem Penny, který je tak prvním velkým řetězcem, který aplikaci oficiálně podporuje. Zákazníci si mohou prostřednictvím aplikace najít jejich prodejnu, kde koupí za cenu 79,- připravený balíček obsahující ovoce, zeleninu, pečivo nebo chlazené zboží, kterému ten den končí trvanlivost. Hodnota zboží je minimálně 160 korun, zákazník tak získá slevu 50 procent a více. Obsah balíčků je pro zákazníka překvapením, jelikož ho nelze předdefinovat. Zaprvé tedy ušetříte vy, zadruhé podporujete boj proti plýtvání. A protože se projekt rozjel nadmíru všech očekávání, od dnešního dne je možné si objednané balíčky zaplatit a vyzvednout rovnou v šesti pražských prodejnách. V Revoluční ulici, v Letňanech, v Hloubětíně, v Holešovicích na Dělnické ulici, Horních Měcholupech a dvou provozovnách na Zahradním Městě.

Zelenina před smrtí

Ačkoliv podporujete firmy, které bojují proti plýtvání, nosíte udržitelnou módu a nenakupujete hromady jídla, které nespotřebujete, stejně se občas může stát, že se vám jídlo v lednici kazí. Pokud jde o masné výrobky, ty je samozřejmě nezbytné zpracovat před expirací. Leží vám ale v ledničce svazek skleslých ředkviček nebo rajčata, která mají své dny slávy dávno za sebou? Nevyhazujte je, dají se skvěle využít! Přezrálá rajčata lze velmi dobře využít k výrobě domácí rajčatové omáčky či kečupu. Smutněji vypadající zeleninu lze také použít do polévek nebo dušených pokrmů. Vyzkoušet můžete zeleninové placičky, nebo vegetariánské masové koule.

Přezrálé banány jsou chutnou přísadou do koktejlů nebo banana bread. Z příliš zralých jablek můžete zkusit koláč a pokud máte moc měkký citrón, vysušte v troubě kůru, rozmixujte a máte skvělé domácí koření. Myslete na to, že i nevábně vypadající zelenina může chutnat skvěle například rozmixovaná, z ovoce můžete kdykoliv udělat smoothie.

Zdroje: