Takto by se dala shrnout její zásadní zdravá doporučení:


Jezte skutečné potraviny. Upřednostňujte přirozené potraviny před polotovary, biopotraviny před nekvalitní konvenční velkoprodukcí a lokální potraviny před dovozovými.

Nestresujte se počítáním kalorií. Skutečné potraviny neobsahují éčka a nezatěžují tělo, a proto je také nepotřebujete sledovat.

Výběr konkrétních potravin založte na svých potřebách a chutích. Nedejte na tvrzení médií, průmyslu a sousedů. Ignorovat můžete i průmyslem řízené odborníky.

Nejméně čtvrtinu každé porce by měla tvořit zelenina. Čím více rozmanité zeleniny upravené na nejrůznější způsoby, tím lépe.

Nejlepší nápoj je čistá voda nebo neslazený čaj. Slazené nápoje a čaje raději zcela vynechte.

Využijte každé chvilky k přirozenému pohybu. Vedle každodenní chůze zařaďte každý týden i nějaký intenzivnější pohyb.

Převezměte aktivní zodpovědnost za své zdraví. Nemocem předcházejte a ty vzniklé řešte ve spolupráci se zdravotníky. Pro úspěšnou terapii spolupracujte s lékařem, buďte aktivní a informovaný pacient.

Předcházejte nemocem. Prevence a přirozené terapie jsou ve srovnání s léky zpravidla mnohem levnější, méně riskantní, a co se zdravé stravy týká, také velmi chutné.

Mějte se rádi. Hýčkejte se, používejte nejkvalitnější kosmetické přípravky – raději méně, ale v biokvalitě.

Margit Slimáková je horlivá zastánkyně skutečných, průmyslově minimálně zpracovaných potravin, propagátorka zdravého talíře, aktivistka, iniciátorka zdravějšího stravování do škol i nemocnic. V knize předává své zkušenosti získané třicetiletým studiem péče o zdraví. Ve své knize se opírá i o vědecké studie. Dozvíte se také praktické tipy, jak si zorganizovat práci a co dělat, aby vám stres a povinnosti nepřerostly přes hlavu.