CO JE VLASTNĚ GOJI?

Jedná se o plody kustovnice čínské, keře původem z Číny. Jasně oranžové bobule byly po staletí užívány v čínské medicíně. První zmínky o jejích účincích se datují do roku 250 před naším letopočtem. Léčivé účinky mají i listy, kůra či kořen, nejčastěji se ale setkáte se sušenými plody, které připomínají naše šípky. O goji se od nepaměti říká, že prodlužuje život.

V dnešní době většina světové produkce goji pochází z farem v severozápadní Číně a středním Mongolsku.

JAKÉ CENNÉ ŽIVINY NABÍZÍ?

Jak už bylo řečeno, je to především vysoký obsah vitaminu C. To ovšem není jediný účinný antioxidant. Goji je zdrojem i vitaminu A a zeaxanthinu, karotenoidu, který potlačuje degeneraci sítnice. Opomenout nesmíme ani obsah proteinů (najdete zde všech osm esenciálních aminokyselin) a stopových prvků (selen, zinek, železo atd.).

V ČEM NÁM PROSPÍVÁ?

  • snižuje krevní tlak;
  • má vliv na kvalitu spánku;
  • posiluje imunitu;
  • zvyšuje sportovní výkonnost;
  • podporuje hubnutí.

Pozitivní účinky goji můžeme přičíst zejména jejím antioxidačním účinkům.

JAK SE POUŽÍVÁ?

Plody goji je možné konzumovat zasyrova, většinou se ale setkáte se sušenými (připomínají rozinky). Ty můžete jíst samotné, přidávat je do salátů či jiných pokrmů nebo si z nich připravit čaj. K dispozici je u nás i šťáva z goji nebo výživové doplňky (nejčastěji kapsle) obsahující drcený prášek ze sušených plodů či dokonce koncentrovaný extrakt.

NA CO SI DÁT POZOR?

Ve vyšších dávkách může goji ovlivnit účinek některých léků. Lidé dlouhodobě užívající léky na ředění krve (Warfarin) by se měli koncentrovaným zdrojům vyhnout. Nežádoucí účinky se mohou objevit i v kombinaci s některými léky na snížení krevního tlaku a diabetes (doporučujeme konzultaci s lékařem).