Uzený losos: Zacházejte s ním opatrně

Uzeného lososa si dopřejte maximálně jednou měsíčně a doplňte jej velkou porcí zeleniny. V porovnání s čerstvými rybami obsahuje vysoké množství soli a navíc se v něm můžou rozmnožit bakterie listerie.
Oživí sendviče a saláty, ale chutná i jen tak. Kvůli vysokému obsahu soli ho však jezte jen občas a s pořádnou porcí zeleniny. Také pozor na skladování, mohou se v něm ve velkém rozmnožit listerie.

Největším problémem uzeného lososa je obsah soli. I když v něm jinak najdete tytéž prospěšné látky jako v čerstvé rybě, sůl z téhle pochoutky dělá výjimku: na talíř bychom si jej měli dát pouze jednou měsíčně.

„Bývá v něm kolem šesti procent soli, což znamená, že když sníte sto gramů lososa, tak vyčerpáte doporučenou denní dávku soli na celý den. Navíc v něm bývají také přídatné látky,“ vysvětluje nutriční terapeutka Ivana Jungová. Třeba do dětského jídelníčku by ho proto nedoporučovala vůbec.

Pro hubnoucí nevhodný

Jste-li na dietě, nejezte ho taky. „Sůl totiž kromě jiného zvyšuje chuť k jídlu. Pak člověk jí víc, než potřebuje. Jestli máte na uzeného lososa přesto chuť, dejte si ho do zeleninového salátu, který už dosolovat nebudete. K němu si můžete dát trochu bulguru nebo kuskusu,“ doporučuje nutriční terapeutka. S větším množstvím zeleniny si uzeného lososa dejte i tehdy, když si zrovna linii nehlídáte. Doplnit ho můžete ještě celozrnným pečivem, bramborami, jáhlami, bulgurem nebo třeba kuskusem. Při nákupu vždycky kontrolujte datum spotřeby a množství soli a přidaných látek. Čím méně jich losos bude obsahovat, tím spíš ho dejte do košíku.

Koupit a hned sníst

Když lososa jednou rozbalíte, měli byste ho sníst, a to nejpozději do druhého dne. To kvůli listeriím, na které je zvlášť náchylný.

Listerie jsou bakterie, které se často objevují v tepelně neopracovaných potravinách a jsou nebezpečné hlavně pro těhotné ženy a starší lidi s oslabenou imunitou. „Uzený losos se zpracovává takzvaným studeným kouřem, který nemá víc než 20 stupňů Celsia. Takže můžeme říct, že patří k tepelně neopracovaným potravinám. Kouř rybu vlastně jen zakonzervuje,“ vysvětluje výživová poradkyně Petra Vašíčková. Proto si dávejte pozor, abyste lososa správně skladovali. Potřebuje teplotu mezi 4 a 7 stupni Celsia, chlad totiž brání listeriím v tom, aby se množily. Na převoz se vyplatí pořídit si chladicí tašku, která udrží teplotu. „Lososa je nejlepší sníst hned po otevření, ale samozřejmě vydrží i do druhého dne. Důležité je nenechat ho dlouho v pokojové teplotě,“ zdůrazňuje výživová poradkyně Vašíčková.

Z chovu nebo volného moře?

V obchodech převládají spíše ryby z farmových chovů, zejména norských. To znamená, že lososi žijí v klecích u pobřeží a nemusí se příliš snažit, aby si sehnali potravu – jsou totiž krmeni stejným způsobem, jako to známe u hospodářských zvířat. Pokud na obale není původ ryby, je téměř jisté, že pochází z farmy, protože kdyby šlo o lososa z širého moře, výrobce by se tím zcela jistě pochlubil.

V minulosti se vedly debaty, zda není v lososech z farem více škodlivých látek než v těch divokých, například laboratorní test deníku MF DNES to však nepotvrdil. Ani antibiotika, ani těžké kovy se v rybách nenašly v takovém množství, aby mohly poškodit lidské zdraví.

Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.