Bolesti kloubů mohou být způsobeny degenerativními procesy souvisejícími s věkem. Těm do jisté míry úplně zabránit nemůžete, ale vhodné pohybové aktivity i pravidelná suplementace dobře zvoleným preparátem zajistí velmi účinnou prevenci, čímž se nástup vážnějších potíží oddálí a vy se tak můžete těšit vysoké kvalitě života i v pozdějším věku.

Dále souvisí opotřebení kloubního systému také s fyzickou zátěží. Určité sportovní disciplíny jsou vůči kloubům méně vstřícné (silové sporty spočívající v použití velkých vah, aktivity vyžadující extrémní pohybové rozsahy – gymnastika, akrobacie atd.).

A v neposlední řadě sehraje svou roli také genetika. Některá zánětlivá onemocnění kloubů jsou velkou měrou ovlivněna určitým defektem v genech, kvůli němuž narůstá riziko rozvoje těchto chorob (například revmatoidní artritidy). I v takových případech dává smysl včasná prevence, díky níž se postup onemocnění oddálí či zpomalí.

Akutní vs. dlouhodobé řešení

Bylo by chybou domnívat se, že volně prodejné léky na bázi ibuprofenu a dalších nesteroidních protizánětlivých látek nějakým způsobem vyživují a regenerují klouby. Přistupujte k nim jako k akutní první pomoci při opravdu silné bolesti. Ideálně po konzultaci s lékařem nebo fyzioterapeutem. Tlumí bolest a působí proti zánětům. Jejich účinek nastupuje rychle a mohly by tak vytvářet dojem, že následně už není třeba stav nijak řešit. V takové chvíli by ale měly nastoupit právě suplementy, které:

  • podpoří regeneraci
  • tlumí zánět
  • vyživují chrupavku

Většinou se tyto preparáty doporučují lidem, kteří prodělali nějaké zranění, nebo seniorům. Mohou ale prospět i těm, kteří v danou chvíli žádným konkrétním problémem netrpí, cílenou ochranu kloubního systému totiž nabízí bez ohledu na věk a kondici.

Protože je vhodné kloubní preparáty užívat dlouhodobě, vždy si rozmyslete, jaká forma produktu (tekutá, tablety, kapsle) pro vás bude nejpraktičtější, a všímejte si také toho, jak často a v jakém množství je třeba ho užívat. Pro některé lidi není snadné uhlídat dávkování dvakrát či třikrát denně, jiní mají problém spolknout tři velké kapsle v rámci jedné dávky.

S ohledem na to, v jaké situaci suplement vybíráte, hledejte na etiketě látky, které:

  • působí proti zánětům
  • mají analgetický účinek (tlumí bolest)
  • vyživují chrupavku

Řada produktů nabízí kombinaci několika účinných látek, zvolených tak, aby se jejich účinky vzájemně podpořily.

Protizánětlivé látky

Předejít zánětům kloubů, případně zmírnit již probíhající zánětlivé procesy můžete díky následujícím látkám.

METHYLSULFONYLMETHAN (MSM)

MSM zlepšuje prokrvení a tlumí záněty kloubů. Časopis Osteoarthritis and Cartilage publikoval již v roce 2006 výsledky výzkumu, v rámci něhož bylo zjištěno, že MSM (3 gramy dvakrát denně) zlepšuje bolesti kolen a má příznivý vliv na stav pacientů s osteoartritidou, u nichž se pozitivní výsledky projevily zhruba po 12 týdnech užívání.

Tip: Produkty s obsahem MSM se většinou užívají vícekrát denně, nejlépe s jídlem. Může trvat až tři měsíce, než zaznamenáte účinek. Obvykle se doporučuje kombinovat MSM s chondroitinem a glukosaminem.

BOSWELLIA SERRATA

Extrakt z pryskyřice rostliny Boswellia serrata slibuje opravdu kvalitní protizánětlivé účinky, které byly prokázány v celé řadě studií. Jako slibný se jeví zejména u lidí trpících osteoartritidou kolen.

Látky s analgetickým účinkem

Narušená funkce kloubu, tím spíš při současně probíhajícím zánětu, je úzce spjata s bolestí. Které látky vám pomohou ji utlumit?

5-ADENOSYLMETHIONIN (SAMe)

SAMe je látka přirozeně se vyskytující v našem těle. Hraje roli v imunitním systému a v udržení správné hladiny důležitých mozkových neurotransmiterů. Jeho produkce závisí na dostatečném přísunu vitaminu B12 a kyseliny listové. SAMe je přírodní, bolest tišící prostředek, který může být prokazatelně stejně účinný jako nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID), tlumí bolest a zmírňuje ztuhlost kolen, kyčlí a páteře při osteoartritidě.

Tip: Obvykle se doporučuje dávka 200–400 mg třikrát denně. Vstřebávání podpoříte, pokud budete současně užívat vitaminy komplexu B. Někteří lidé zaznamenají ústup bolesti překvapivě rychle (během několika dnů), u jiných je třeba užívání v řádech týdnů, než dosáhnou maximálního účinku.

KURKUMIN

Kurkumin je účinnou složkou kořene kurkumy, který se v rozemleté formě používá jako koření. Nedávno se ale začal uplatňovat také jako suplement tlumící bolest a záněty.

Víme, že užívání 400 miligramů kurkuminu je ohledně tlumení bolesti stejně účinné jako 1 gram paracetamolu. Podle odborníku je kurkumin účinná a bezpečná látka, podporující léčbu osteoartritidy a zánětů, přičemž má pozitivní vliv i na výkonnost.

Tip: Kurkumin se obvykle užívá v dávce 500–1000 mg dvakrát denně, nejlépe s jídlem. V některých preparátech ho najdete společně s piperinem, který podporuje jeho vstřebávání.

Výživa chrupavky

Užíváním těchto suplementů pomáháte organismu udržet zdravé chrupavky a flexibilní pojivovou tkáň, která je pro správnou funkci kloubů a prevenci zranění zcela nezbytná.

GLUKOSAMIN SULFÁT

Glukosamin je důležitou složkou synoviální tekutiny, přirozeného lubrikantu kloubů. Současně tvoří základní strukturální komponent chrupavky. Pokud máte dostatek lubrikantu a chrupavka si může uchovat svou strukturální integritu, výrazně napomáháte správné funkci pohybového systému.

Užívání suplementů s obsahem glukosaminu prokazatelně podporuje produkci synoviální tekutiny v kloubu a současně se snáze tvoří nová chrupavka. Tyto děje zpomalují degeneraci chrupavky, podporují regeneraci pojivové tkáně a zajistí plynulý pohyb kloubu.

Tip: Glukosamin je dobré užívat spolu s chondroitinem, jejich účinek se vzájemně posiluje. Jen počítejte, že budete muset preparát užívat až tři měsíce v kuse, než zaznamenáte výraznější účinek. Trpělivost se vám ovšem vyplatí.

CHONDROITIN SULFÁT

Stejně jako glukosamin i tato látka hraje důležitou roli ve zdravé funkci chrupavky. Kombinované preparáty s obsahem chondroitinu a glukosaminu jsou populární hlavně mezi sportovci všech úrovní, kteří je užívají preventivně, aby podpořili svůj pohybový systém a předcházeli jeho opotřebení vlivem fyzické aktivity.

Tímto výčtem jsme zdaleka nevyčerpali všechny využívané účinné látky, které můžete najít v doplňcích výživy určených pro zdraví vašich kloubů. Protizánětlivé účinky nabízí i omega-3 mastné kyseliny, odstranit usazené škodlivé látky v kloubech zase pomáhá tzv. Čertův dráp (Devil’s Claw), užívaný s úspěchem při bolestivých stavech způsobených revmatem či artritidou.

Důležité je, abyste našli produkt, který svým složením odpovídá vašim cílům a má takovou formu i dávkování, které pohodlně dodržíte.