Klasické těstoviny nemají špatné kalorické složení a hodnoty, ovšem jsou na trhu těstoviny, které mají vyšší obsah vitaminů a minerálů, z nichž můžeme čerpat. Jaké různé druhy těstovin můžeme zvolit a jaké zdravotní benefity mají?

Rýžové těstoviny

Rýžové těstoviny jsou vyráběny z bílé rýže, proto neobsahují velké množství minerálních látek a vitaminů. Jsou ovšem příjemnou změnou po klasických těstovinách a skvěle se hodí do pokrmů na způsob asijské kuchyně. Mají vyšší glykemický index než těstoviny celozrnné (žitné), ale s konzumací společně také s bílkovinami a tuky se GI mění a glykemická nálož klesá. Rýžové těstoviny jsou také oblíbené díky rychlé přípravě, jsou hotové do pěti minut.

Kukuřičné těstoviny

Kukuřičné těstoviny nejsou tolik známé jako rýžové, ale jsou výbornou variantou například pro lidi s bezlepkovou dietou. Mají vyšší obsah minerálů než klasické pšeničné, ale chutí jsou si podobné.

Další druhy těstovin

Dále se na trhu vyskytují těstoviny čočkové, cizrnové, hrachové či pohankové. Tyto těstoviny mají nejlepší složení a nejvyšší obsah minerálů a vitaminů, proto jsou výbornou volbou do každého jídelníčku. Jsou méně dostupné v supermarketech a cenově dražší, ale za vyzkoušení a zařazení do jídelníčku určitě stojí.

Na trhu také najdete nízkokalorické těstoviny, často pod 10 kalorií na porci, které se hodí především do diet, kdy hlídáte každý gram přijímaného sacharidu.