Většina lidí řepu příliš v lásce nemá pro její nezvyklou chuť. Ta se dá ale velice snadno odstranit kuchyňskou úpravou. Asi nejčastěji se tato zajímavá zelenina konzumuje sterilovaná ve sladkokyselém nálevu. V této podobě si ji zřejmě pamatujete také ze školní jídelny, kde patřila k neodmyslitelným přílohám.

Volné radikály nemají šanci

Červená řepa efektivně zbavuje lidský organismus toxinů a pomáhá mu tvořit červené krvinky. Málokdo ale ví, že je řepa také výborným antioxidantem, který si poradí s volnými radikály. Jinými slovy tato kořenová zelenina dokáže velice účinně bojovat proti stárnutí. Kromě toho snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zpomaluje vstřebávání glukózy z krve. Řepa je díky tomu ideální potravinou pro diabetiky, ale i všechny osoby postižené neblahými důsledky civilizačních chorob. Vysoký obsah železa z ní činí výtečnou pochutinu pro zamezení chudokrevnosti například v důsledku velké ztráty krve.

Červenou řepu ocení dietáři i těhotné

Vysoký obsah kyseliny listové činí z červené řepy ideální potravinu pro těhotné ženy. Právě zvýšený přísun kyseliny listové je zásadní pro zdárný vývoj nenarozeného plodu zejména v prvním trimestru. Budoucí maminky trpící často zácpou ocení také mírně projímavé účinky řepy a její pozitivní vliv na trávení. Řepa totiž pomáhá udržet zdravá játra a podpořit tvorbu žluči. Přitom je lehce stravitelná a obsahuje celou řadu vitaminů a stopových prvků, které oceníte také při redukční dietě, kdy se tělu kvůli sníženému příjmu potravy většinou nedostává dostatečné množství živin. Kromě vitaminů C a E v řepě najdete také zvýšené množství hořčíku, draslíku a železa. Imunitu podpoří rovněž zinek a mangan, zatímco obsažené sacharidy zajistí rychlý přísun energie.

O tom, že hubnutí začíná v hlavě, vás přesvědčí psycholožka Marta Boučková.

Co s řepou v kuchyni?

Způsobů, jak kulinářsky zpracovat řepu, je bezpočet. Konzumovat ji lze syrovou, můžete ji nakládat, vařit anebo dusit. Tou základní úpravou je její pečení v alobalu společně s několika stroužky česneku a pár kapkami olivového oleje. Takto připravenou řepu lze později doplnit například vlašskými ořechy, balkánským sýrem anebo balzamikem a pochutnat si na výborném a lehce stravitelném pokrmu, který se hodí jak k obědu, tak k večeři. Z pečené řepy můžete připravovat také saláty anebo ji přidat do teplých či studených pokrmů. Čerstvá řepa je vhodná také pro přípravu osvěžujícího nápoje. Stačí ji jen vložit do odšťavňovače a přidat trochu ananasu či máty. V zimě si můžete nápoj z řepy osvěžit i zázvorem, který vás příjemně prohřeje.