Jednou z nich je i reishi, známá také pod svým latinským názvem Ganoderma lingzhi. Méně používané je pak její české jméno Lesklokorka lesklá. Po tisíciletí byla využívána v tradiční čínské medicíně a přezdívalo se jí „houba nesmrtelnosti“.

V čem tkví její přínos?

O účincích reishi se toho traduje hodně. My se ovšem zaměříme na účinky podložené relevantními studiemi, tedy především na:

  • Posílení imunitního systému.
  • Protirakovinné účinky.
  • Schopnost čelit únavě.
  • Vliv na psychiku.

REISHI vs. IMUNITA

Pravidelní užívání reishi příznivě ovlivňuje a optimalizuje imunitní systém. Vede ke zvýšení počtu aktivních imunitních buněk. Osvědčilo se například u sportovců, kterým během období náročného tréninku pomáhá v boji s infekcemi.

Ačkoliv se většina výzkumů věnuje posílení imunity u lidí trpících nejrůznějšími onemocněními, máme k dispozici důkazy, že je reishi v rámci prevence přínosem i pro zdravou populaci.

REISHI vs. RAKOVINA

Velmi slibně se jeví také jako součást léčby některých druhů rakoviny. Působí podpůrně v průběhu medikace rakoviny prsu, či prostaty. Pacienti užívající během terapie reishi zaznamenávají méně nepříjemných vedlejších účinků, případně nejsou jejich potíže tak výrazné.

Přehlédnout nemůžeme ani její protirakovinné účinky. Podporuje totiž přirozenou schopnost organismu bojovat proti některým tumorům. A známé jsou i studie potvrzující, že snižuje riziko metastáz.

REISHI vs. ÚNAVA A PSYCHIKA

Příznivě působí proti úzkostem a depresím, zejména u onkologických pacientů, což bezpochyby vychází i z faktu, že jsou nemocní méně unavení a celkově se cítí lépe.

Co dále můžete očekávat?

  • snížení hladiny cholesterolu v krvi,
  • pokles hladiny krevního cukru.

Jak ji užívat?

Dávkování vždy závisí na podávané formě. Obvykle se používá sušená houba rozemletá na prášek, v této formě je desetkrát účinnější než houba čerstvá. Denní dávka se pak pohybuje mezi 1,5 až 9 gramy. V některých produktech ale najdete mnohem koncentrovanější extrakt a potom je pochopitelně nutné dodržovat dávkování uvedené na etiketě.

Má užívání nějaké vedlejší účinky?

U citlivějších jedinců se po delší době (cca 4 měsíce) užívání mohou objevit mírné zažívací obtíže (žaludeční nevolnost).

Pro koho reishi vhodná není?

Lidé trpící autoimunitním onemocněním by potraviny a doplňky s obsahem této houby užívat neměli. Jejich onemocnění spočívá v tom, že vlastní imunitní systém atakuje organismus. Není tedy žádoucí imunitu ovlivňovat tímto způsobem. To platí i pro pacienty užívající imunosupresivní léky.

Užívání se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám a lidem s velmi nízkým krevním tlakem.

Důležité upozornění!

Reishi nachází své uplatnění především v rámci podpůrné terapie doprovázející klasickou léčbu celé řady závažných onemocnění. Nikoliv jako její náhrada!