Je prostě zdravý

Chřest netřeba nijak zvlášť obhajovat. Jednoduše je prostě moc zdravý! Obsahuje vysoký podíl vitaminů E, C a A. Má příznivý vliv na funkci ledvin a močových cest. Snižuje také krevní tlak a má blahodárný vliv na cévy. Velmi příznivě také působí při prevenci i léčbě ledvinových kamenů, revmatismu a dně. Chřest by si měly také často dopřávat těhotné ženy nebo ženy, které chtějí otěhotnět, protože je přírodním zdrojem kyseliny listové. Nesmíme opomenout také vysoký podíl antioxidantů, které pomáhají v prevenci proti rakovině.

Podporuje hubnutí

Pokud se snažíte před létem dostat do formy, chřest ze svého jídelníčku určitě nevynechejte. Obsahuje vysoký podíl rozpustné i nerozpustné vlákniny. To znamená, že se budete cítit delší dobu sytí. Pokud si k večeři přichystáte oblíbenou chřestovou polévku, nemusíte mít strach, že půjdete spát hladoví. Navíc ve 100 gramech chřestu se nalézá pouze necelých 100 kilojoulů. Díky vysokému obsahu vody také pomáhá jejímu zadržování v těle a omezuje tvorbu křečových žil.

Krásné vlasy a pleť

Chřest obsahuje také asparagin – aminokyselinu, která působí silně močopudně. Pomáhá tedy tělu uvolňovat cholesterol usazený v cévách. Díky těmto očistným účinkům pomáhá také zlepšovat stav pleti a vlasů. Celkově pleť omlazuje, čistí a podporuje růst a kvalitu vlasů a nehtů.

Chuťovka pro milence

Pokud jsme vás doposud nepřesvědčili o tom, že chřest je malý zelený zázrak, tak nyní snad už nebudete pochybovat. Chřest je odjakživa považován za velmi silné přírodní afrodiziakum. Působí příznivě také na mužskou plodnost. Už staří Egypťané před 2000 lety považovali chřest za malý zázrak, který obětovali svým bohům. Na jaře vše roste a kvete – láska především. Vaši lásku můžete podpořit večeří z chřestu, která navodí tu správnou atmosféru na večer.

Pozitivních účinků chřestu je nespočet. Největší výhodou je ale to, že se chřest ve velkém pěstuje právě u nás, v České republice, a právě teď je jeho sezona. Není nad to připravit si večeři z lokální suroviny, o které víte, že byla vypěstována právě teď a tady. Navíc v případě chřestu se jedná o mimořádně zdravou a chutnou zeleninu, kterou velmi lehce zařadíte do svého jídelníčku – můžete si připravit polévku, omáčku nebo ho ugrilovat se sýrem. Hodí se i k masu na grilu. Jakmile jednou ochutnáte, zamilujete si ho.