Červená dýně Hokaido

Mezi Čechy v poslední době velmi oblíbená dýně. Někdy se jí říká taky dýně kaštanová a pochází z Japonska. Plody váží obvykle 1 až 2 kila. Tato dýně má velkou trvanlivost, můžete ji tedy s klidem na podzim koupit a uchovat až do jara. Červené hokaido obsahuje velké množství vlákniny. Najdete v něm také vitamíny A, B, C, železo, vápník, hořčík a draslík. Z dýně hokaido můžete vyrobit pyré, polévku, pro Ameriku typický "Pumpkin pie" a spoustu dalších pochoutek. Jako jediná dýně se nemusí loupat a je vhodná na pečení, vaření i mixování.

Zelená dýně Hokaido

Tuto dýni u nás v supermarketech moc neuvidíte. Také pochází z Japonska a má sytě zelenou barvu. Uvnitř je však dýně oranžovožlutá. Její váhá se pohybuje okolo 2 až 3 kilogramů. I zelené hokaido obsahuje spoustu vitamínů a minerálů a také vlákninu. Ani zelené hokaido nemusíte loupat. Je však trochu vodnatější a moučnější než klasická oranžová dýně. Zelené hokaido chutná po másle a můžete ho použít do buchet, koláčů, polévek i noků.

Špagetová dýně

Špagetová dýně se svou strukturou od předchozích dvou dýní značně liší. Je velká, váží okolo 3 kg. Tvarem může být kulatá nebo protáhlá. V kuchyni se musí vždy loupat, protože slupka postupem času hodně tvrdne. Její barva je obvykle krémová nebo žlutá. Špagetová se jí říká proto, že její dužina se skládá z několika velmi tenkých vláken připomínající špagety. Tyto vlákna se vaří nebo pečou a při kuchtění nahrazuji vaječné špagety. Dýňové špagety se dají použít i do polévky. Dýně pochází pravděpodobně z Ameriky, oblíbená je také v Číně.

Žaludová dýně

Tato dýně působí hodně neobvykle. Její plody trochu připomínají jahody, jsou dlouhé zhruba 20 cm a váží jen do 1 kila. Často se používá při dekoracích obydlí. Jelikož jsou plody vysoce trvanlivé, můžete s nimi nejdříve ozdobit stůl a po čase je sníst. Chutnají po oříšcích. Mladé plody můžete jíst i se slupkou, ty starší ale už raději oloupejte. Hodí se na pečení i na dušení. Žaludovou dýni si dejte klidně i syrovou, její dužinu pohodlně vydlabete lžičkou. Existuje několik odrůd žaludové dýně a každá je trochu jiná.

Halloweenská dýně

Obvykle ji vídáte u dveří nebo na zahradách. Tuto dýni si můžete pořídit v několika velikostech, od malých kilových až po 30 kg vážící dýně. Jsou sytě oranžové a jsou symbolem amerického svátku Halloweenu. Halloweenská dýně se nejdříve vydlabe, pak se do ní vyřeže obličej a nakonec se dovnitř vloží svíčka nebo jiné světýlko. Tato dýně je jedlá, ale v kuchyni se s ní moc nesetkáte, protože její chuť není nijak výrazná ani zajímavá. Dalším problémem je fakt, že je hodně vodnatá a má velký jádřinec, který jde špatně odstraňovat.