Tento drobek, semínko lnu setého, obsahuje mnoho důležitých látek, najdeme v něm vitaminy B, E a minerály (vápník, hořčík, draslík, mangan, železo či fosfor). Zajímavý je také vysoký obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny, zvyšuje pocit sytosti. Mnohem důležitější je ale obsah omega-3 mastných kyselin. Těch ve stravě přijímáme nedostatek, jejich nejvýznamnějším zdrojem jsou totiž ryby, kterých se v Česku dlouhodobě jí málo. Omega-3 mastné kyseliny jsou součástí tuků a působí protizánětlivě, pomáhají bojovat proti srdečně-cévním onemocněním a vzniku krevních sraženin. Pozitivně ale ovlivňují i náš imunitní systém a jsou nezbytné také pro správný vývoj a výživu mozku.

Další zajímavou složkou lněného semínka jsou lignany, které patří mezi takzvané fytoestrogeny. Ty v těle působí podobně jako hormon estrogen a pomáhají tak při premenstruačním syndromu, menopauze nebo při nepravidelném menstruačním cyklu. V těhotenství si ale lněné semínko až do 35. týdne raději odpusťte, fytoestrogeny totiž teoreticky mohou vyvolat porod. Na konci gravidity semínko zase zařaďte, usnadní a urychlí porod a napomůže i tvorbě mateřského mléka.

Na zácpu i po antibiotikách

Lněné semínko může být zlaté nebo hnědé, výživově mezi nimi není rozdíl, mají jen trochu jinou chuť. Hnědé chutná oříškově, zlaté je jemnější a připomene vám ořechy v kombinaci s máslem. Ať už si ale vyberete jakýkoli druh, platí, že nejlepší je jíst semínka tepelně neupravená. Dají se přidat do jogurtu, pomazánek, kaší, pečiva, polévek, salátů a podobně. Abychom z nich ale dostali živiny, je potřeba je dobře rozkousat, jinak projdou trávicím traktem neporušená a tělu nepřinesou žádný užitek.

Proto je lepší semínka rozemlít či rozdrtit v hmoždíři, případně si je koupit už nadrcená. Porušené semínko ale bohužel velice rychle žlukne, takže je lepší ho kupovat celé a vždy si porci připravit čerstvě. Pokud vám nějaké zbude, uchovávejte ho v uzavřené nádobě v lednici. Doporučená denní dávka je jedna až dvě polévkové lžíce. Ve větším množství se semínko nedoporučuje lidem s poruchami srážlivosti krve, žlučovými a ledvinovými kameny a při zánětech žaludku nebo střev (kvůli vysokému obsahu vlákniny).

Recept: Jednoduchý domácí chleba s lněným semínkem

Při pečení lze lněné semínko použít místo vajíčka, stačí lžíci smíchat se třemi lžícemi horké vody a nechat několik minut nabobtnat. Do salátů nebo pomazánek se výborně hodí lněný olej, který je plný zmíněných omega-3 nenasycených mastných kyselin, tolik důležitých pro naše zdraví. Je ale velice citlivý na znehodnocení, proto je potřeba uchovávat ho v lednici a po otevření spotřebovat do šesti týdnů. Kupujte tedy raději menší balení.

Lněná semínka můžete využít i při zácpě, stačí si z nich připravit odvar (jedna lžíce se povaří pět minut v půl litru vody). Ten se doporučuje i po léčbě antibiotiky, pomáhá totiž navracet rovnováhu střevní mikroflóře.

O vhodnosti konzumace lněných semínek by se měly poradit s lékařem ženy, které jsou hormonálně citlivé. Výzkumy naznačují, že by lněné semínko ve větším množství a pravidelné konzumaci nemuselo být vhodné pro ženy s rakovinou prsu, endometriozou nebo užívající hormonální antikoncepci.