Lepek: Omezit nebo zcela vysadit?

Úvod do afirmací - audio se Zuzanou Klingrovou.
Vyloučení veškeré pšenice, pokud k tomu nemáme zdravotní důvody, nám sice odlehčí jídelníček, ale někdy může být spíše zdrojem stresu než celkového prospěchu.

Pokud máte doma děti, pak je může neodůvodněné a striktní vyloučení pšenice sociálně izolovat. Pro všechny, kteří se neléčí s celiakií nebo alergií na pšenici, úplně postačí, když budou jíst skutečné potraviny. Namísto pšenice vsadí na žito a nebudou kupovat polotovary, ale především základní potraviny a naučí se vařit. Protože běžným základem většiny průmyslově upravovaných potravin jsou cukr, bílá mouka, tuky a aditiva. Nic z tohoto nám nebude chybět a omezíte tak i lepek.

Omezte bílou pšeničnou mouku a výrobky z ní na minimum. Snažte se vyřadit všechny druhy pečiva z bílé mouky – rohlíky, koláče, buchty, croissanty, bábovky, běžný pšeničný chleba, dále kynuté knedlíky, těstoviny z bílé mouky. Jezte obiloviny v jejich přirozené podobě, jako jsou kroupy, jahelné kaše, rizota a pohankové palačinky.

Chléb – musím se ho vzdát?


Chléb je v nejrůznějších podobách základem mnoha tradičních jídelníčků. Je pravidelnou součástí jídel i u velmi zdravých středozemních národů, které se dožívají nadprůměrného věku. Dávejte přednost kváskovému chlebu z žitné nebo žitno-pšeničné celozrnné mouky. Stejně tak palačinky a lívanečky můžete připravit z pohankové mouky, která lepek neobsahuje.

Při přípravě jídel se naučte využívat přirozeně bezlepkové obiloviny: jáhly, pohanka, rýže, kukuřice a amarant žádný lepek neobsahují. Zkuste je také pozvat do svého jídelníčku. Pokud netrpíte celiakií nebo alergií na lepek, můžete do jídelníčku zařadit i obiloviny v minimálně průmyslově zpracované podobě. Pšenice špalda (a celozrnná mouka z ní) či kamut patří mezi původní nešlechtěné odrůdy, které jsou k dostání na našem trhu v biokvalitě a lepku neobsahují tolik jako běžně průmyslově pěstovaná pšenice. Jako přílohu můžete uvařit i bulgur – nalámanou celozrnnou pšenici. Používejte také oves. 

Budu mít dost vlákniny?

Někteří se obávají, že když vysadí pšenici, nebudou do nemusí být pravda. Když pšeničné kalorie nahradíte kaloriemi ze zeleniny a ořechů a dalších průmyslově minimálně zpracovaných potravin, váš příjem vlákniny ve skutečnosti stoupne. Dobrým zdrojem vlákniny je i celozrnná rýže, luštěniny a různé jiné druhy bezlepkových obilovin – jako jsou jáhly, pohanka, quinoa nebo amarant.


Skrytý lepek

Pozor si dejte na skrytý lepek. Může se skrývat v těchto potravinách: energetické tyčinky, horké nápoje v prášku, hranolky (bývají před zmrazením zaprášeny moukou), instantní kakao, kečup, uzeniny, párky, paštiky a masové konzervy, majonéza, mléčné výrobky (hlavně typu light), nepravé krabí maso, omáčky a marinády, oves (pokud není označen jako bezlepkový), ovesné otruby (pokud nejsou označeny jako bezlepkové), ovocné želé, pivo, instantní polévky, vše obalené ve strouhance, polotovary k přípravě bujonů a vývarů, pudinky, seitan, sirupy, slad, sójová omáčka, tavené sýry, zelenina v těstíčku (tempura), zmrzlina. Možná vás překvapí různé jiné zdroje lepku: léky, lepivá strana známek, lepivé okraje na klopách dopisních obálek, rtěnky, balzámy na rty, šampony a jiná vlasová kosmetika, vitaminy a výživové doplňky (čtěte složení).


Pozor na bezlepkové ‚junk food‘

V případě diety, která omezuje pšenici, nehledejte spásu ve speciálních bezlepkových potravinách. Bezlepkové potraviny se staly hitem současné doby, na což reaguje i potravinářský průmysl, který zvyšuje jejich nabídku. Nenechte se však zmást reklamou. To, že má na sobě potravina nálepku ‚bez lepku‘ (‚gluten-free‘), ještě automaticky neznamená, že je zdravější. V regálech často najdete vysoce průmyslově zpracované potraviny: bezlepkové instantní polévky, pizzy, chleby, koláče, zmrzliny, krekry, konzervy. Z takové stravy tělo nemá žádný užitek. Obsahují jen malé množství živin (vitaminů a minerálních látek), důležitých pro naše zdraví. Zato obsahují obilné náhražky především v podobě škrobů – jako jsou tapiokový, bramborový a kukuřičný – či rýžovou mouku, které zvedají hladinu cukru v krvi a přispívají tím ke vzniku nadváhy a cukrovky. Mají navíc vyšší glykemický index, méně bílkovin a více cukrů.

Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.