ČTVRT STOLETÍ DETAILNÍHO TESTOVÁNÍ má za sebou dnes nejspíš nejpopulárnější a vysoce účinný suplement, který sportovci užívají hlavně s cílem podpořit budování svalů i síly a také na podporu regenerace. Právě zkušenosti milovníků činek, kteří opěvují svaly rostoucí díky kreatinu, odrazují od užívání mnoho žen, ty si totiž na objemech bicepsů rozhodně nezakládají.

My vám ale můžeme slíbit, že po kreatinu rozhodně nebudete mít svaly, které by vám kluci ve fitku záviděli. Svalové objemy jsou výsledkem nejenom zcela specifického schématu užívání kreatinu, ale také odpovídajícího kalorického příjmu a tréninkové zátěže.

CO MŮŽE UŽÍVÁNÍ KREATINU NABÍDNOUT AKTIVNÍM ŽENÁM?

NÁRŮST HLADINY ENERGIE

Kreatinové suplementy zajistí zvýšení hladiny fosfokreatinu ve svalech. Fosfokreatin je nezbytný pro tvorbu adenosin trifosfátu (ATP) – molekuly, kterou buňky využívají jako zdroj energie pro zajištění svých funkcí. Větší množství fosfokreatinu pak znamená více využitelné energie.

VYŠŠÍ SPORTOVNÍ VÝKONNOST

Tím, jak kreatin podpoří produkci ATP, umožní vám výrazně navýšit výkonnost při aktivitách prováděných s vysokou intenzitou. Tento efekt je přínosem pro sportovce všech úrovní od začátečníků po pokročilé.

PREVENCI NĚKTERÝCH NEUROLOGICKÝCH ONEMOCNĚNÍ

Vzhledem k tomu, že celá řada chorob nervového systému souvisí s poklesem hladiny fosfokreatinu v mozku, může navýšení množství této důležité látky zpomalit rozvoj nemoci. Jako poměrně slibné se jeví účinky u Parkinsonovy či Alzheimerovy choroby, epilepsie atd. Současně se vědci věnují i výzkumu podpůrného vlivu kreatinu na léčbu poranění mozku a míchy.

SNÍŽENÍ RIZIKA DIABETU

Podle některých odborníků snižuje kreatin podávaný ve formě suplementu hladinu krevního cukru, čímž klesá riziko rozvoje cukrovky. V tomto směru si ovšem budeme muset počkat na výsledky dlouhodobých studií.

ZLEPŠENÍ FUNKCE MOZKU

Kreatin hraje zásadní roli ve správném fungování mozku. I mozek totiž potřebuje dostatek ATP. Zejména u starších lidí tedy dává smysl užívání výživových doplňků s obsahem kreatinu s cílem podpory kognitivních funkcí. Dále by tuto suplementaci měli zvážit vegetariáni. Přírodním zdrojem kreatinu je totiž zejména maso. A díky jedné studii víme, že vegetariáni zaznamenali díky suplementaci kreatinem zlepšení paměti o 20-50 %.

POTLAČENÍ ÚNAVY

Pokud má díky dostatečnému příjmu kreatinu a s tím související hladinou ATP mozek k dispozici dostatek energie, znamená to také, že se oddálí nástup únavy. To oceníte jak v náročných obdobích života, kdy vám zoufale chybí spánek, ale potřebujete fungovat na 100 %3, tak při svých sportovních aktivitách – zejména, když trénujete v horkém počasí.