Jíst správné jídlo ve vhodnou dobu je ten nejsnazší a nejpřirozenější způsob, jak tělu dopřát odpočinek. Když jídelníček kopíruje biorytmy těla, automaticky mizí únava a organismus začne fungovat jako dobře promazaný stroj. Základem je pravidelnost. Jakékoli výkyvy v ní narušují přirozené pochody v těle, což se projeví třeba nadměrným ukládáním tuků nebo nekontrolovatelnými záchvaty hladu, kterými se tělo vlastně brání a dává najevo, že nemůže fungovat tak, jak má.

Sladké jen po ránu

Potřeby těla v konkrétní hodinu se odvíjejí hlavně od hladiny růstového hormonu a hormonu inzulinu, který reguluje množství cukru v krvi. Krevní cukr slouží jako zásobárna energie pro buňky, a pokud ho máme málo, jsme hladoví. Ráno je hladina cukru nízká, protože jsme několik hodin nic nejedli, a tělo tak potřebuje okamžitou vzpruhu v podobě snídaně bohaté na sacharidy. V průběhu dne buňky krevního cukru spotřebovávají stále méně, takže jeho hladina v krvi mírně stoupá. To znamená, že po obědě už bychom se sacharidům měli spíš vyhýbat, aby se hladina krevního cukru dál nezvyšovala. Naopak nastává čas pro kvalitní bílkoviny. Čím víc se blíží večer, tím chce tělo lehčí jídlo. Večer se totiž zvyšuje hladina růstového hormonu, který v noci pomáhá regenerovat celý organismus. Kalorická jídla jeho vyplavování ale blokují a tím nás vlastně také okrádají o hlubokou noční relaxaci. Pokud tedy na dovolené chcete mlsat, tak si na to vyhraďte dopoledne.

Následujte přírodu

Kromě denního biorytmu má tělo ještě jeden dlouhodobější, který se přizpůsobuje jednotlivým ročním obdobím. Jsme tak nastavení proto, aby si tělo dlouhodobě zajistilo dostatek všech potřebných vitaminů a minerálů. Proto je pro organismus nejpřirozenější, když si dáváte to, co zrovna roste. Snažte se během dovolené poskládat jídelníček z co největšího množství sezonních potravin. Rozproudíte tak metabolismus a načerpáte novou vitalitu.

Když potřebujete energii na cestu

Dobře zvoleným jídelníčkem můžete tělu usnadnit i několikahodinovou cestu. Základem je opět snídaně. Vsaďte na ovesné vločky s tvarohem a nastrouhaným jablkem a přidejte k nim sušené ovoce, které poslouží jako rychlý zdroj energie. Pokud budete mít opravdu náročný den, zabalte si s sebou i čerstvé ovoce a rýžové chleby. Na dlouho zasytí bílkoviny v podobě sušeného masa nebo proteinových tyčinek,“ radí nutriční terapeutka Nikola Hanyšová. Osvědčil se nám i jogurtový nebo kefírový koktejl s ovocem. Nalijte ho do termosky, vydrží tak studený.

Když vyrážíte po Česku nebo do světa

Ochutnejte místní kuchyni. Tělu to pomůže lépe se přizpůsobit novému prostředí, zvlášť co se jižních zemí týče. „Nezvyklé kombinace chutí také povzbudí metabolismus a tělo obohatí o vitaminy a minerální látky, na které v běžné stravě nejsme zvyklí,“ vysvětluje nutriční terapeutka Hanyšová. Využijte hlavně nabídky ryb, mořských plodů a netradiční zeleniny. I na dovolené mimo domov platí zásada, že jídlo musí být pravidelné. „V tom jsou výhodné pobyty all inclusive, kde máte jídlo k dispozici celý den. Musíte ale dodržovat střídmost porcí,“ upozorňuje nutriční terapeutka. To je problém zvlášť u snídaní formou švédských stolů. Naložte si, na co máte chuť, ale musí se vám to vejít na snídaňový talíř. Pokud máte polopenzi, nesnažte se obří snídaní a večerním přejídáním kompenzovat oběd a svačiny.

Když trávíte dovolenou nejraději doma

Když si můžete vařit sami, jste ve výhodě. Budete totiž přesně vědět, co máte na talíři. „Jídlo si pečlivě vybírejte a snažte se dodržovat pravidelný režim, což může být obtížnější, než se zdá, zvlášť pokud máte náročnou práci a na volno nejste moc zvyklí,“ doporučuje nutriční terapeutka Nikola Hanyšová. Hrozí totiž, že se budete z dlouhé chvíle přejídat a kila poletí nahoru. Jídlo si proto rozdělte do pěti menších porcí a pečlivě mezi nimi dodržujte zhruba tříhodinové rozestupy. „Snídani si dejte půl hodiny po probuzení, čímž se rychle nastartujete do celého dne, rozhýbáte metabolismus a zabráníte návalům hladu,“ říká nutriční terapeutka. Velmi důležitá je pro vás svačina, která vyrovná dopolední a odpolední výkyvy v hladině cukru. K obědu a večeři si dopřejte bohatou zeleninovou přílohu, která tělu dodá pořádnou dávku vitaminů a vlákniny. „Za den bychom měli přijmout kolem půl kila zeleniny, což v práci málokdo stihne. Dovolená je ideální příležitost, jak to dohnat,“ říká Hanyšová.