Konečně je to tady. Období pomazánek, studených polévek, salátů s vynikajícími dresingy, grilování a především? Především už není třeba trávit tolik času u plotny. Recepty, které jsou typické pro aktuální období zpravidla nepředstavují náročnou a dlouhou tepelnou přípravu, proto jsou většinou hotové raz dva a o to lépe také chutnají. Vyzkoušejte některé ze sezónních dobrot a nechte se inspirovat našimi recepty.

Ředkvičky

Tato kořenová zelenina, typicky červeno-růžové barvy s jasně zelenými nadzemními listy, se vyznačuje často svou ostřejší, lehce pikantní chutí.

Malá nenápadná zelenina kulovitého tvaru obsahuje překvapivé množství vitamínů a živin. Například E, D, C, vitamin B6, B1 a B3, ale také notoricky známý betakaroten. Z minerálů pak můžeme zmínik mimo jiné i sodík, hořčík, železo, draslík či měď. Významné zastoupení by měla být u jedinců, kteří trpí zažívacími a vylučovacími problémy, Ředkvičky obsahují vlákninu a významné hořčičné oleje a silice. Kombinace zmíněného působí velmi příznivně na žaludeční trakt, zejména ničí bakterie a plísně, které způsobují například plynatost, průjmy a podobně.

Ještě váháte, zda si z ředkviček připravit lahodný pokrm? Pak vás jistě přesvědčí vysoký obsah vitamínu C a velmi nízký obsah kalorií, který z této drobné zeleniny dělá ideální doplněk zdravého jídelníčku.

Recept: Okurková polévka s ředkvičkami a koprem

Medvědí česnek

Jednou z nejsilnějších jarních bylinek je právě medvědí česnek. Jeho kouzlo spočívá v tom, že pokud víte, kam na něj, můžete si jej sami natrhat a obstarat si tak téměř nekonečnou zásobu tohoto zeleného životabudiče, jak se mu mezi vyznavači zdravého životního stylu často přezdívá. Díky jeho univerzálnosti si z něj totiž můžete vyrobit velmi dobře konzervovatelné omáčky a pesta, která využijete celoročně. Nicméně čerstý chutná rozhodně nejlépe.

Medvědí česnek se chlubí velkým obsahem vitamínu C, což je nejenom důležitý antioxidant, který má nedílný vliv na naši imunitu, ale stimuluje i tvorbu bílých krvinek, podílí se na zdraví kostí, zubů, lepší vstřebatelnosti železa aj. Připravte si proto bájčené pesto, nebo zelené listy použijte do svého oblíbeného salátu. Vaše tělo vám jistojistě poděkuje!

Recept: Špagety s pestem z medvědího česneku a brokolice

Chřest

Poslední dobou lidstvo znovuobjevilo báječnou chuť chřestu. Zelený chřest se připravuje jako příloha k masu, griluje se, bílý chutná úžasně například s holandskou omáčkou. Ale věděli jste také, že špargl, jak se mu lidové říká, obsahuje vysoký podíl vitamínů C a E, tedy vitamíny, které jsou významné v boji proti rakovině? Zpestřit by měly také maminky v očekávání, které potřebují doplnit obsah kyseliny listové, rozhodně se hodí do jídelníčku zařadit právě chřest zelený. Lidé se zdravotními problémy s játry a ledvinami by se měli zaměřit na konzumaci chřestu bílého, jež obsahuje kyselinu asparagovou, podporující vylučování toxinů z těla a podporuje látkovou výměnu. A pozor! Má údajně blahodárný vliv i na potenci.

Recept: Chřestový Quiche

Jarní cibulka

Určitě ji znáte. Kupuje se ve svazcích, má dlouhé zelené stolky a krásně bílou hlavičku. Jak už název napovídá, jde o mladou cibulku, jejíž hlavní sezóna je mezi dubnem a červnem. Tento druh cibulky se nenechává dozrát a sklízí se dříve, chuťově je tedy i díky tomu daleko méně výrazná, což ji dělá ideální ingrediencí v kuchyni. A co víc. Jde o vitaminovou bombu! Obsahuje vitamín K, který se postará o pevné kosti a správnou srážlivost krve. Také vitamíny A, B, C, kyslinu listovou, vápník, draslík, hořčík a železo. Stejně jako její příbuzná, klasická cibule, je vhodná konzumovat při nachlazeních a virózách, jelikož posiluje imunitní systém a má také antibakteriální účinky. Jarní cibulka je nízkokalorickou zeleninou, která se hodí do dietního i odlehčujícího jídelníčku. Rozhodně na ni nezapomínejte!

Recept: Tvarohová pomazánka z jarní cibulky