Dřív chléb uměla připravit každá hospodyně. Z žitné mouky a vody udělala kvásek, nechala ho na teplém místě vzejít a pak do něj přimíchala další mouku, nejčastěji pšeničnou, sůl a kmín.

Než chlebové těsto rozdělené na bochníky doputovalo do pece, trvalo to několik hodin. Moderní pekárny to mají jednodušší. Práci si mohou usnadnit pečicími směsmi, éčky a nejrůznějšími enzymy, díky kterým příprava chlebu zabere minimální čas. Problém je, že je to znát na chuti, vůni i trvanlivosti pecnů. Zrychlená průmyslová výroba navíc chléb připravuje o spoustu prospěšných látek. Jak tedy poznat ten dobrý? Nejlépe to jde u balených chlebů, na kterých bývá uvedené složení výrobků. Čím kratší je, tím lepší chleba bude. Varovat by vás naopak měla éčka, přidané enzymy a zmínky o zlepšujících přípravcích.

Hledejte semínka a slupky

Zrychlený chléb často obsahuje kyselinu citronovou, která těstu dodává nakyslou chuť, nebo kyselinu askorbovou, která se spolu s droždím postará o to, že je nadýchaný a kyprý. Aby byl chléb tmavší a vypadal zdravěji, přimíchává se do něj karamel nebo pražený ječmen. Spousta výrobců navíc podrobné složení neuvádí vůbec. Pak se dívejte, jestli pečivo obsahuje semínka nebo slupky. Je to záruka alespoň částečného obsahu vlákniny a nutričně cenných látek.

Žito versus pšenice

Dobrým ukazatelem je i poměr žitné a pšeničné mouky, byť přesné údaje v procentech uvádí jen minimum výrobců. Chléb, který obsahuje větší podíl žitné mouky, bývá hutnější, vydrží déle a lépe voní. A také po něm nebudete mít tak brzy hlad, protože žito kromě důležitých minerálů obsahuje i větší množství vlákniny. Ideální je obsah vlákniny nad sedm gramů na sto gramů chleba. Neznamená to ale, že by chléb s převahou pšeničné mouky byl automaticky špatný. Poměr muk v historii záležel hlavně na regionu, kde se chleba pekl. Často byl tento poměr 1 : 1. Jaká mouka v pecnu převažuje, poznáte podle označení chleba. Pokud jde o žitný chléb, musí obsahovat 90 % žitné mouky, žitno-pšeničný alespoň 50 % žitné mouky a pšenično-žitný minimálně 10 % žitné mouky.

Dobrou alternativou jsou lisované chleby, které déle vydrží, hodně zasytí, ale bohužel ne každému chutnají. Rozhodně při výběru nedejte na měkkost chleba, podle které ho spousta lidí vybírá. Poctivý chleba bývá tvrdší a má křupavou kůrku. Ty opravdu měkké bývají nedopečené a přesně takové nejvíc milují plísně.