Dostatek spánku a odpočinku

Silné chutě na sladké po obědě či jiném hlavním jídle bývají často zapříčiněny nedostatkem spánku. Tělo se snaží kompenzovat malé množství energie a nedostatečnou regeneraci s pomocí doplnění jednoduchých cukrů z nezdravých potravin. Pokud chcete být úspěšní se svou novou dietou a nedělat pravidelné nálety na zásoby sladkého, zapracujte na odbourání stresu a na pravidelném spánku s dostatečným prostorem pro odpočinek mezi jednotlivými tréninky a cvičením.

  • vyhraďte si minimálně 8 hodin na spánek
  • netrénujte každý den
  • věnujte se psychickému odpočinku a relaxaci

Špatně nastavená dieta s příliš velkým kalorickým deficitem

Procesy v lidském těle jsou přirozeně nastaveny tak, že jejich úkolem je zajištění přežití. A to se rozhodně neslučuje se striktní dietou, kdy má organismus pocit, že se chcete vyhladovět skoro až k smrti. Pro udržitelné hubnutí, kde nebudete každou chvíli myslet na jídlo a kalorické nezdravé potraviny, je naprostým základem nastavení optimálního příjmu kalorií. Příjem by měl být o trochu menší v porovnání s energetickým výdejem, ale zároveň ne příliš. Obecně se doporučuje nastavit si deficit maximálně kolem 200 kalorií za den.

Doplňte důležité živiny

Příčinou chutí na sladké mnohdy bývá nedostatek potřebných minerálních látek. Platí to hlavně při jednostranných dietách, kdy dochází k neustálému opakování stejných potravin. Mnohem lepší strategií pro dlouhodobě udržitelné hubnutí je však vyvážený a opravdu pestrý jídelníček. Pro začátek se nebojte přidat komplexní multivitaminový přípravek, se kterým snadno doplníte potřebné mikronutrienty.

Do jídelníčku přidejte:

  • ovoce
  • různé druhy zeleniny
  • ořechy a semínka

Nedostatek bílkovin nebo komplexních sacharidů

Problémem však nemusí být pouze nedostatek minerálů a vitaminů. Na vině může být malý příjem bílkovin. Proteinů se doporučuje konzumovat minimálně 0,5 gramu na 1 kilogram tělesné váhy. Pro aktivně sportující lidi je to však spíše 1 gram či o trochu více.

Podobně jsou na tom také komplexní sacharidy. Zjednodušeně jde o přílohy v podobě celozrnných těstovin, rýže, pohanky, brambor a podobně. Ve snaze zhubnout lidé vyškrtnou právě tyto potraviny, ale protože tělo sacharidy potřebuje, bude si je žádat ve formě jednoduchých cukrů ze sladkostí.

V některých dnech v měsíci se chutím na sladké prostě nevyhnete
I přes perfektní dodržení výše zmíněných rad a doporučení se během pár dnů v měsíci prostě stane, že chutě na sladké budou opravdu silné. A je to naprosto v pořádku, protože ženské hormony hlavně v období před menstruací dokážou pěkně potrápit. V těchto situacích je nejlepší strategií prostě přijmout aktuální stav a dopřát si dobrý sladký zákusek, ideálně bez zbytečných výčitek.