Hlavní nezdravou ingrediencí ve sladkých dezertech je rychlý cukr, který tělu nijak neprospívá a přidává jen na kaloriích, proto je hlavním pravidlem při zdravém dezertu cukr vyřadit. Jak ale zařídit, aby dezert zůstal sladký? Je hned několik variant.

Med

Med je zdravou variantou cukru a má nejen sladkou chuť, ale také zdravotní benefity. Léčí nachlazení, pomáhá při chřipce a také má pozitivní vliv na náš oběhový systém. Na ochucení dezertu stačí malá lžička medu, která neobsahuje příliš mnoho kalorií, proto je možné med zařadit také ve striktnější dietě.

Protein

Přidáním proteinu svůj dezert nejen osladíte, ale také do něj přidáte bílkoviny, které jsou jednou z nejdůležitějších makroživin nejen v dietě. Bílkoviny jsou často deficitní v organismu, proto je ochucení proteinem výbornou variantou. Proteiny se na trhu objevují ve všech možných příchutích, ze kterých můžete vybírat. Sáhněte po kvalitním proteinu s nízkým obsahem sacharidů a tuků od ověřeného výrobce.

Stévie

Oproti cukru a umělým sladidlům stévie snižuje hladinu cukru v krvi, proto ji mohou zařazovat také diabetici. Stévie je sladší než běžný cukr, neobsahuje však kalorie, a proto je také skvělou variantou „zdravého cukru“.

Ovoce

Ovoce (především banán, jablko, hruška, broskev a další sladší druhy) také dodají dezertům sladkou příchuť. Navíc přidáním ovoce dodáte také vitaminy a minerály, které jsou důležité pro správné fungování organismu. Ovoce je ovšem kaloričtější (než například zmiňovaný protein nebo stévie), proto je nutné si přidané kalorie započítat do svého denního příjmu.

Umělá sladidla

Nahrazení cukru umělými sladidly je také možnou variantou. Mnoho lidí zastává názor, že umělá sladidla jsou pro tělo škodlivá, ovšem proběhlo už několik studií, které toto tvrzení vyvracejí. Umělého sladidla je potřeba minimální množství, které tělu nijak neublíží. Nedoporučuje se však zařazovat potraviny s umělými sladidly pravidelně (mohou také být příčinou zadržování vody v těle).

Tipy na zdravé recepty

- proteinová roláda (nízkotučný tvaroh, vejce, protein, ovoce)

- proteinový pudink (nízkotučný tvaroh, protein, želatina)

- zdravý termix (nízkotučný tvaroh, čokoládový protein)

- banánové potěšení (nízkotučný tvaroh, banán, med)