Rozhodně není dobré odbývat se v létě jen pečivem, šunkou, sýrem nebo uzeninami. Suchá a nevařená jídla jsou sice rychlá na přípravu, ovšem z hlediska výživy ani energie člověku nic nedají.

Vařte, ale lehce a zdravě

I v létě se dá vařit. Ale zdravě! Vsaďte na zeleninu. Zeleninu poduste k masu nebo si ji ugrilujte s rodinou. Nic nepřispěje k rodinné pohodě více než dobré (a zdravé) jídlo. Naprostou výživovou bombou jsou však zeleninové polévky. Dodají vitaminy, zasytí, ale především obsahují tekutiny, kterých není nikdy, a to především v létě, dost.

RECEPT: Okurková polévka s ředkvičkami a koprem

Zařaďte obilniny

V zimě a v podzimních měsících patří mezi typické přílohy rýže a brambor. A mnoho lidí zapomíná na to, že jsou i přílohy, které jsou snadno a rychle hotové, a navíc nepodléhají sezonnosti. Kdy jindy než v létě vsadit na kuskus, quinou, ječmen či žito. Skvělým pomocníkem při letním vaření je i kukuřičná kaše s názvem polenta! A co k ní? Přeci to, co v tomto období sklízíme ze zahrádek nejčastěji – rajčata, okurky, papriky, lilky a čerstvé bylinky. A rychlý a zdravý pokrm je hned na světě.

RECEPT: Polentová kaše s rajčaty, paprikami a tymiánem

Zamilujte si pomazánky

Roste vám doma na balkoně, za oknem či na zahradě pažitka? Nebo jste si doma na lince nechali naklíčit mungo či řeřichu? Vše využijte. Léto je období hojnosti, proto na to myslete i při skladbě jídelníčku. Nezapomínejte na zelené potraviny a i v létě je konzumujte ve velkém. Skvělým přísunem energie, vitaminů, minerálů a cenných živin jsou pomazánky s tepelně neupravovanou zeleninou či bylinkami. Využijte toho, že si můžete vše připravit doma, a jako zdravou svačinku si připravte domácí pomazánku.

RECEPT: Tvarohová pomazánka z jarní cibulky

Pestrost nadevše

Zelenina je rozhodně nedílnou součástí letního stravování, ovšem dávejte pozor, abyste do svého denního příjmu také zařadili něco tepelně upravovaného a vyhnuli se tak nepříjemným zažívacím problémům, které může nadbytek čerstvých potravin způsobit. K obědu si klidně dejte salát, na večeři polévku nebo zeleninové či špaldové rizoto s bulgurem. Uvidíte, že se vám za to váš žaludek odvděčí. Pokud nemáte chuť na maso, vyměňte ho za veganskou variantu – sóju, tempeh nebo tofu.

RECEPT: Bulgur se zeleninou, restovaný tempeh

Zdravé mlsání

Ani milovníci sladkého nepřijdou v létě o své pochoutky. Je ale jasné, že spíše než na čokoládu bude chuť na zmrzliny, lehké koláče a nepečené dezerty. Máme pro vás skvělý tip, který navíc mohou v klidu a v téměř neomezeném množství konzumovat i děti. Jde o domácí nanuky, jejichž výroba je velmi snadná a rychlá. Výsledek je přitom chutný a v horkém dni velmi osvěžující. K jejich výrobě stačí mixér, formičky na zamražení do mrazáku a pak už můžete kouzlit s libovolnými kombinacemi. Skvěle poslouží vodní meloun, lesní plody, jahody, banán, ale třeba i okurka v kombinaci s citrusy a bylinkami. Zkrátka a dobře fantazii se meze nekladou.

RECEPT: Borůvková zmrzlina s mátou